L'ampliació del permís de paternitat de 5 a 8 setmanes no entrarà en vigor fins a l'1 d'abril, segons consta al text del reial decret que va publicar aquest dijous el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'executiu espanyol endarrereix d'aquesta manera l'activació del nou permís que havia anunciat que entraria en vigor avui, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ho va justificar per la necessitat de donar més temps a les empreses perquè s'adaptin al nou permís.

Els reials decrets normalment entren en vigor l'endemà de la seva publicació al BOE. De fet, la majoria de les mesures que conté el decret sí que entren en vigor avui, però una disposició addicional del text que ha publicat el BOE diu que tot allò que té a veure amb el nou permís de paternitat «entrarà en vigor el dia primer del mes següent al de la seva publicació», és a dir, l'1 d'abril.

El decret permetrà que els pares disposin d'un permís remunerat de vuit setmanes aquest 2019 i s'anirà ampliant i arribarà a les 16 setmanes el 2021. Un cop publicat al BOE, el Govern espanyol disposa ara de 30 dies per convalidar-lo al Congrés. Haurà de ser a la diputació permanent, perquè les Corts estan dissoltes des d'aquest dilluns. L'ús de la figura dels decrets per part del Govern espanyol ha generat crítiques de l'oposició.

La vicepresidenta del Govern espanyol ho va justificar ahir per raons d'urgència i extrema necessitat i va recordar que el govern de Mariano Rajoy també va utilitzar el decret com a via per accelerar les seves polítiques. A més, va tornar a acusar PP i Cs d'haver fet filibusterisme amb la seva majoria a la mesa del Congrés per bloquejar l'acció legislativa del Govern.

D'altra banda, el Consell de Ministres aprovarà avui un decret llei que recull la recuperació del subsidi per a persones més grans de 52 anys, en comptes dels 55 actuals, i el registre de la jornada laboral, segons van confirmar a Europa Press fonts dels agents socials. L'Executiu ha traslladat a patronal i sindicats que el Consell de Ministres de demà donarà «llum verd» a aquest decret en una reunió celebrada aquest dijous a la tarda amb el Ministeri de Treball, segons han especificat les mateixes fonts i va avançar El País. Aquest decret contindrà la rebaixa de 55 a 52 anys del subsidi per a majors desocupats, el control de la jornada horària i alguns aspectes referits a la Garantia Juvenil.

El subsidi és un ajut mensual de 430 euros que el treballador en atur cobra fins que arriba a l'edat de jubilació que li permet accedir a una pensió contributiva, amb independència de la seva modalitat, que en la pràctica es tradueix en jubilacions anticipades forçoses i, per tant, en pensions de menys quantitat.