La consellera del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Teresa Jordà, ha anunciat aquesta setmana en el marc d'una trobada que es va celebrar a Reus, que crearà una oficina tècnica per al desenvolupament del Pla de valorització de l'avellana. Aquesta iniciativa se suma a l'aportació econòmica que rebran 472 agricultors, joves i professionals, que es dediquen al cultiu de la fruita seca. Les dues mesures han estat acordades amb Unió de Pagesos davant la situació de crisi actual del sector.

Jordà va assegurar en la jornada que «volem incrementar la presència de l'avellana al territori i implantar nous canals de valorització. Per això, cal un lideratge global, que posi l'accent en la qualitat i singularitat de l'avellana», i va destacar que «l'avellana de Reus ha de ser un referent d'identitat territorial». Segons Agricultura, l'oficina tècnica serà l'eina impulsora i l'organisme encarregat de gestionar el desenvolupament del Pla estratègic per a la valorització de l'avellana que va presentar el departament el novembre, i que és una de les mesures acordades pel Grup de Treball de l'Avellana.

El pla tracta conjuntament la situació estructural del sector i les mesures que n'han de garantir el futur, i pretén incrementar la presència del producte en el territori de producció, implantar nous canals de valorització i, en darrer terme, contribuir al manteniment del conreu, el paisatge i l'estructura social vinculada al sector. Aquesta nova oficina treballarà de manera vinculada amb el sector i cercarà la col·laboració de les diputacions de Girona i Tarragona i d'altres organismes. La consellera va determinar l'entrega d'uns ajuts extraordinaris per a 472 beneficiaris i 2.633 hectàrees de superfície per un import de 390.200 euros. La distribució consisteix en el fet que 66 joves percebran 280 euros per hectàrea amb un import de 129.200 euros per 464 ha de cultiu; els ajuts directes als professionals arriben a 443 agricultors que rebran 120 euros per ha amb un import de 260.280 euros i 2.160 ha de superfície d'avellaners. Els beneficiats es concentren principalment a Tarragona, en menor mesura a les Terres de l'Ebre i alguns a Girona, Lleida i Barcelona.

El departament també donarà suport als joves incorporats al sector habilitant una línia de crèdits de l'ICF específica per a joves pagesos amb superfície d'avellaner durant els 5 anys posteriors a la seva incorporació. Aquest crèdit s'utilitzarà per abordar les inversions previstes, com ara per la maquinària o qualsevol altra despesa. A més, Agricultura també facilitarà i avalarà els crèdits de manera individualitzada durant tota la incorporació i durant 3 anys a la línia de l'ICF Agrocrèdit Circulant.