Unió de Pagesos ha convocat els seus afiliats a fer una tractorada dijous 14 de març a Manresa. La del Bages serà una de les 5 mobilitzacions que hi haurà al país: Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa, seran les altres. La tractorada tindrà també una concentració davant de diferents delegacions estatals d'aquestes ciutats, en el marc d'una plataforma reivindicativa de mesures urgents per a la pagesia professional que suposen uns 300 milions d'euros anuals per a Catalunya. En el cas de Manresa, els agricultors es concentraran a les 11 del matí al Palau Firal i aniran fins a la delegació d'Hisenda, al centre de la ciutat. Aquestes mobilitzacions es duran a terme conjuntament amb altres a tot l'Estat convocades per la resta d'organitzacions pertanyents a Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders,i aniran precedides d'una campanya de xerrades informatives per explicar aquesta situació a la pagesia.

El sindicat reclama una aplicació justa de la Política Agrària Comuna (PAC) a l'Estat espanyol, i un repartiment just i equitatiu del valor afegit a la cadena alimentària, a la vegada que denuncia l'encariment dels costos de producció, factors que impedeixen que les rendes de la pagesia siguin equiparables a les de la resta de ciutadans. I reclama, també, al Govern i als grups tant del Congrés com del Senat que fixen un calendari per dur a terme "la modificació urgent de les normes i la legislació per aconseguir, entre altres qüestions, l'establiment com a agricultor actiu,en l'aplicació de la PAC actual a l'Estat espanyol, a aquell que obté, almenys, el 25% dels ingressos totals de les activitats agràries, i una franquícia de 1.250 euros anuals (petits) per tal de no excloure els sectors socials del món rural".

En l'àmbit de la PAC actual, Unió de Pagesos també reclamal'establiment de pràctiques equivalents a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar la capacitat productiva, tenint en compte que com a conseqüència de l'aplicació dels ajuts directes de la PAC aprovada pel Ministeri, les úniques superfícies considerades d'interès ecològic són el guaret i els conreus fixadors de nitrogen.

Pel que fa a la comercialització, el sindicat exigeix una regulació específica de venda a pèrdues a la cadena alimentària que incorpori, a més del preu de compra dels productes i serveis, els costos directes i indirectes de cada esglaó de la mateixa cadena. Fonts del sindicat han explicat que "l'establiment de la consideració de posició de domini a la cadena alimentària hauria de fixar-se en una quota del 8% del mercat".

El sindicat també demana un gasoil professional agrícola, ramader i forestal de 0,021 euros per litre d'impost especial d'hidrocarburs,el mínim establert a la Unió Europea, així com l'aplicació d'un IVA reduït del 10%, i l'aplicació d'aquest gasoil a tots els usos professionals de les explotacions (calefacció de granges i hivernacles, vehicles afectes a l'explotació, entre d'altres).

D'altra banda, el sindicat considera necessària l'aplicació d'un IVA reduït del 10% per al conjunt de béns i serveis emprats en la producció agrícola, ramadera i forestal, a excepció feta dels que ja se'ls aplica un IVA superreduït.

En matèria de cotitzacions, Unió de Pagesos reclama l'equiparació de les especialitats de cotització dels petits i mitjans autònoms agrícoles, ramaders i forestals, quan aquests contracten treballadors per compte aliè sotmesos a la cotització en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris del Règim General de la Seguretat Social.

El sindicat també exigeix l'adequació dels mòduls de l'IRPF per als productes agrícoles, ramaders i forestals, atès l'establiment del Salari Mínim Interprofessional en 12.600 euros per al 2019 i l'encariment progressiu de les cotitzacions a la Seguretat Social per a la contractació de treballadors per compte aliè, així com l'augment del 10% de les despeses de difícil justificació en l'estimació directa de l'IRPF per a les persones agricultores, ramaderes o silvicultores.

També es demana la modificació de la Llei reguladora de les hisendes locals perquè incorpori una reducció en la base imposable a les construccions agràries mitjançant un índex corrector en l'àmbit municipal.