Una dotzena de tractors i més d'una vintena d'agricultors i ramaders han protagonitzat, aquest matí, una marxa lenta per les principals artèries de Manresa. Convocats pel sindicat Unió de Pagesos reclamen un pla de xoc per garantir el futur del sector primari a Catalunya.

Els tractors s'han concentrat al Palau Firal i després s'han dirigit cap a la delegació d'Hisenda, al carrer Circumval·lació de la capital del Bages, després de passar per la carretera de Vic i el passeig de Pere III. Un cop davant de l'oficina d'Hisenda, han aturat els tractors i han entregat un document amb les mesures que reclamen a l'oficina de l'Agència Tributària.

El coordinador d'Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart, ha assegurat que l'objectiu és que el document que han entregat es faci arribar als polítics i que adoptin les mesures que reclamen perquè "són normatives i no requereixen diners". En aquest sentit ha assegurat que es tracta de mesures que assegurin la continuïtat del sector i ha recordat que "si nosaltres desapareixem, el producte de proximitat i qualitat desapareix". I ha afegit que "no podem deixar que tot quedi en mans de dues cadenes de distribució perquè qui ho acabarà pagant serà el consumidor, amb productes vinguts de l'altre punta de món i que no sabem ni com estan fets ni res".

A la concentració de Manresa també hi ha participat agricultors d'altres comarques de la Catalunya Central com el Berguedà, l'Osona el Solsonès i l'Anoia. La tractorada estava convocada en el marc d'una jornada de protesta i s'ha portat a terme de forma simultània amb tractorades a Lleida, Tarragona i Girona.

Entre les principals mesures que reclamen els agricultors per aconseguir ser més competitius són un gasoil professional, una IVA reduït, eliminar perceptors fraudulents de la PAC i també mesures per pal—liar l'encariment de la mà d'obra al camp i de les cotitzacions a la seguretat social. L'impacte de les diferents mesures que reclama el sector se situa en uns 300 milions d'euros a Catalunya.