El sindicalisme independentista ha irromput amb força en l'administració de la Generalitat i al cos de docents no universitaris en les últimes eleccions sindicals, impulsat pel procés i amb el suport explícit de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

L'organització Intersindical CSC, que ha convocat les últimes tres vagues generals a Catalunya, ha pujat en els comicis que han tingut lloc aquest mes de març al sector públic català: primer a les eleccions del col·lectiu de tècnics i administratius, i després en les de mestres i professors.

En el primer cas, s'ha situat com el primer sindicat de la Generalitat empatada amb Catac, en passar de 4 a 35 delegats, mentre que CCOO ha perdut 10 representants (fins als 29) i UGT s'ha quedat amb 28 després de deixar-se sis delegats pel camí.

En una votació en la qual estaven cridats a participar 27.684 persones, de les quals van participar un 46,7%, CSI-F ha repetit els resultats obtenint 21 delegats; COS s'ha quedat sense representació; ACAIP ha repetit amb 3 i SAC s'ha quedat amb dos, entre altres resultats.

En el cas de les eleccions per al col·lectiu de docents no universitaris, integrat per uns 80.000 treballadors, la Intersindical es presentava per primera vegada i ha obtingut 47 delegats, cosa que la converteix en la tercera força darrere d'USTEC-STEs, que torna a guanyar amb 162 delegats (tenia 150), i CCOO, que cau a 88 des dels 93 que tenia.

Pel darrere se situa el Sindicat de Professors de Secundària, amb 43; la CGT, amb 24; la UGT, amb 22; USOC, amb 4; ANPE, amb 2, i CSIF, amb 2, en uns comicis en què la participació ha estat del 42,8%.

L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), que defensa la via unilateral per aconseguir la independència de Catalunya, ha donat suport a la Intersindical en aquestes campanyes sindicals, organitzant fins i tot actes en les quals es destacava la importància del sindicalisme dins els moviments independentistes.

En aquestes campanyes, la Intersindical s'ha presentat com el "sindicalisme republicà i independentista fort" i ha demanat el vot assegurant que és necessari defensar els treballadors no només en l'àmbit laboral sinó també en el polític, alertant que "l'espanyolisme que ens portarà un nou 155".

Així, en els actes públics i a les xarxes, el sindicat ha demanat el suport dels treballadors públics per "defensar el personal de la Generalitat que opti per l'obediència del poble de Catalunya en comptes de l'obediència del 155".

Davant d'aquesta situació, els dos principals sindicats catalans, CCOO i UGT, han denunciat, en declaracions a Efe, "interferències" de la política en aquests comicis sindicals, i han atribuït part de l'èxit de la Intersindical al fet que les eleccions han coincidit amb el judici del procés.

El responsable d'àrea pública de CCOO, Joan Maria Sentís, ha assegurat que "lamentablement hi ha qui vol aprofitar les circumstàncies per acabar amb el sindicalisme de classe".

"És una mala notícia per als treballadors quan la patronal, que en aquest cas és la Generalitat, dona suport a un dels sindicats que es presenten i aplaudeixen els resultats", ha subratllat.

De la seva banda, el secretari de Política Institucional i Programes de Funció Pública de la UGT, Carles Villalante, s'ha mostrat preocupat per la irrupció d'un sindicat "que no té més que uns 230 delegats sindicals dels més de 40.000 que hi ha a Catalunya".

Villalante considera a més "ofensiu" que "alguns diguin" que CCOO i UGT són "els sindicats del règim, sense tenir en compte la història".

L'últim gran assalt per la representació dels treballadors de l'àmbit públic tindrà lloc els dies 26 i 27 de març, quan se celebraran les eleccions sindicals del sector sanitari, on estan contractades 80.000 persones més.