17 de març de 2019
17.03.2019
Regió7

La Unió Europea inclou deu països a la seva llista negra de paradisos fiscals

Brussel·les torna a fer constar al catàleg els Emirats Àrabs Units, que n'havien quedat exclosos en el passat

17.03.2019 | 00:27
Moscovici va destacar que la llista de paradisos fiscals és «un veritable èxit europeu»

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) van aprovar la primera gran revisió de la llista negra de paradisos fiscals, en la qual va tornar a inloure els Emirats Àrabs Units, Barbados i les illes Marshall i que ara és formada per un total de quinze jurisdiccions.

En concret, romanen a la «llista negra» els cinc països que apareixien en el document (Guam, Samoa, Samoa Americana, Trinitat i Tobago i illes Verges nord-americanes), i a ells s'han afegit els Emirats Àrabs Units, Barbados i illes Marshall, que ja van formar-hi part en el passat, però van ser exclosos pels compromisos que havien adquirit.

A més, els socis comunitaris han inclòs a la llista set jurisdiccions, que són Aruba, Belize, Bermudes, Fiji, Oman, Vanuatu i Dominica, també per no haver complert els diversos compromisos que els havien permès passar a la llista gris.

Aquesta llista gris, en què s'inclouen els territoris que s'han compromès a adequar les seves legislacions als estàndards europeus i internacionals, ara és formada per 34 països, com ara el Marroc, Sèrbia, Turquia, Suïssa, Albània, Bòsnia, Costa Rica i Vietnam.

D'altra banda, països com Panamà, Uruguai i Corea han sortit de la llista.

Paral·lelament, els ministres de Finances de la Unió Europea han reforçat els criteris obligatoris de transparència que han de respectar els països membres i s'ha afegit a la llista d'estats que seran avaluats al llarg de l'any Rússia, Mèxic i Argentina.

El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, va destacar que la llista europea de paradisos fiscals és «un veritable èxit europeu» perquè ha tingut un efecte realment contundent en transparència fiscal i justícia global». «Dotzenes de països han eliminat els seus règims fiscals nocius i els han alineat amb els estàndards internacionals existents», va celebrar.

«Estem elevant el llistó»

«Els països que no compleixen han estat inclosos a la llista negra i s'hauran d'enfrontar a les conseqüències que això suposa. Estem elevant el llistó de la bona governança fiscal i reduint les oportunitats perquè es produeixin abusos fiscals», va destacar el representant francès.

La primera versió de la llista negra europea de paradisos fiscals va ser aprovada el desembre del 2017 i contenia 17 territoris que no cooperen en matèria fiscal.

Des de llavors, els socis comunitaris han actualitzat la llista de paradisos fiscals després de rebre i constatar canvis legislatius en les jurisdiccions implicades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook