Divendres va ser el Dia Mundial de les Persones Consumidores i, aprofitant aquesta efemèride global, Unió de Pagesos (UP) ha enviat un comunicat amb l'objectiu de recordar els beneficis de consumir productes agroalimentaris propers pel que fa a la salut humana, a la contribució en l'economia del país, a la sostenibilitat i a la biodiversitat.

Quant als beneficis per a la salut, UP explica que «els productes de proximitat ofereixen més qualitat perquè disposen de més concentració de nutrients. En general, són més frescos i posseeixen unes qualitats òptimes nutricionals i de sabor. Si consumim aquest tipus productes, tenim el coneixement directe de la seva procedència, obtenint així més garanties de seguretat». Els productes propers «impulsen llocs de treball al camp i l'enriquiment econòmic del país, fet que afavoreix el manteniment d'un equilibri territorial i uns pobles rurals vius», considera UP.

Pel que fa a la sostenibilitat, el sindicat posa sobre la taula que el transport de productes de proximitat es redueix molt i, per tant, es redueixi la contaminació. Unió de Pagesos també posa l'accent en què «l'activitat agrària a Catalunya contribueix a la preservació de la biodiversitat amb el manteniment de les varietats locals de conreus en zones poc rendibles, com ara els garroferars, les vinyes, i els camps d'ametllers i oliveres», afegint que «la ramaderia extensiva també és necessària per mantenir la gran varietat d'espècies en els prats de dall i herbassars que trenquen la continuïtat dels boscos i redueixen el risc d'incendis».