La Comissió Europea ha publicat aquest dilluns un 'full de ruta' amb accions per a impulsar el desplegament de cotxes nets en el bloc comunitari, entre les quals proposa a la indústria automobilística incentivar la revisió dels vehicles afectats per l'escàndol de manipulació d'emissions d'automòbils amb motor dièsel.

En concret, l'Executiu comunitari proposa a les firmes automobilístiques "enfortir" els incentius que ofereixen als seus clients perquè portin a revisió aquests vehicles, per exemple, oferint recàrregues gratuïtes de combustible, recollides també gratuïtes, cotxes de reemplaçament o extensions de garantia dels components afectats.

A més, Brussel·les ha assenyalat que els Estats membres han d'informar els ciutadans sobre les conseqüències de no actualitzar els seus vehicles i participar en una campanya de conscienciació juntament amb organitzacions de consumidors per a aclarir els seus drets.

Aquestes mesures formen part del 'full de ruta' que la Comissió Europea ha elaborat amb la col·laboració d'experts nacionals per a impulsar un "canvi complet" cap als vehicles nets.

La comissària d'Indústria i Mercat Interior, Elzbieta Bienkowska, ha lliurat el document a ministre romanès d'Economia, Niculae Badalu, el país de la qual ostenta aquest semestre la presidència de torn de la UE en el marc del Fòrum de la Indústria Automobilística que se celebra en Craiova (Romania).

Brussel·les considera que la implementació i compliment de les normes aprovades arran de l'escàndol de manipulació d'emissions és una "obligació contínua" per a "recuperar la confiança dels ciutadans en la indústria". En aquest sentit, ha remarcat que, malgrat els "importants avanços" aconseguits des de llavors, els experts han identificat una sèrie d'accions addicionals necessàries.

En aquest sentit, a més d'enfortir els incentius als consumidors la Comissió Europea també ha demanat als Estats membres que adoptin les mesures necessàries per a aconseguir una taxa de revisió mínima del 90% dos anys després de l'inici de la campanya obligatòria.

També ha plantejat mesures per a garantir la transparència d'aquestes campanyes de revisió, assegurar una implementació "consistent" d'aquest tipus d'accions i assegurar el desplegament d'una flota de vehicles nets en el bloc comunitari.