Un total de 2.011 joves s'han incorporat al sector agrari entre els anys 2015 i 2018, una xifra que representa un increment el 60% en relació amb el període 2011-2014, en el qual es van comptabilitzar unes 1.200 incorporacions. Les dades les ha donades a conèixer la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, durant la cloenda del IV Aplec de joves al camp, que s'ha celebrat aquest dilluns en el marc de la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa.

"Des de l'arribada de la consellera Meritxell Serret al capdavant del Departament d'Agricultura l'any 2016 i fins avui, hem incorporat 2.011 joves al món agrari. Ha augmentat un 60% la incorporació respecte de l'etapa anterior equivalent, 2011-2014, període en què les incorporacions van ser 1.200".

La consellera ha atribuït aquest augment a eines posades en marxa pel Departament com ara el programa Odisseu, que es du a terme conjuntament amb la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, per fomentar el retorn dels joves al territori, i a la formació impartida a les diferents Escoles Agràries de Catalunya. "Quan vam arribar al Departament, el nombre total d'alumnes era al voltant dels 9.000 anuals. Enguany, passem dels 12.000, una xifra record que demostra la fortalesa de les Escoles i la nostra voluntat", ha subratllat Jordà.

La consellera ha remarcat "la necessitat de valoritzar la professió de pagès perquè sigui un motor d'atracció de talent cap al sector agroalimentari", i, per això, "treballem en la posada en funcionament de noves eines com ara la figura del Dinamitzador de Joves per acompanyar el/la jove en el seu procés d'instal·lació, una Oficina Jove al portal Ruralcat, amb tota la informació necessària sobre ajuts i tot tipus de tràmits, i un Observatori Jove per a seguir l'evolució dels joves agricultors a Catalunya".

Teresa Jordà ha destacat la importància que aquests joves "s'orientin vers els interessos del consumidor i coneguin bé les diferents parts de la cadena de valor, no només la de producció, sinó la part final de la cadena, allà on s'aporta més valor als productes". "Som conscients que, per fer-ho, heu d'estar ben formats". Precisament, amb aquest objectiu, l'any passat es va posar en marxa un curs de gestió empresarial i financera d'aquests models de negoci, articulat pel Departament, que el curs 2018 va comptar amb 1.800 alumnes, ha recordat la consellera.

"L'agricultura i la ramaderia del dia de demà és a les vostres mans. Sou el món rural d'avui i teniu l'oportunitat de pensar i fer com voleu que sigui el de demà. Sou el relleu d'una de les professions més antigues de la Humanitat. I d'una professió que sempre tindrà sentit i cabuda en aquesta societat", ha dit la consellera. Jordà ha clos la seva intervenció afirmant que els joves "formeu part d'un projecte important per al futur del nostre país, perquè apostem pel sector agroalimentari com a motor de l'economia catalana, i pels millors professionals capaços de liderar-lo".