Foment del Treball ha presentat aquets dilluns el seu nou 'think tank', l'Institut d'Estudis Estratègics, per reivindicar el compromís de les empreses "amb la sostenibilitat i el benestar compartit". En una roda de premsa a la seu de la patronal, Josep Sánchez Llibre, president de Foment, ha explicat que un dels objectius principals del nou òrgan serà "millorar" la percepció social de l'empresari i acostar-lo a col·lectius que es puguin sentir allunyats del sector, segons ha apuntat, i en especial les universitats. El 'think tank' serà presidit pel mateix Sánchez Llibre, mentre que serà Jordi Alberich, ex director general del Cercle d'Economia, qui el coordini. Els representants de l'Institut han destacat que els membres de l'òrgan, que són vora la trentena, provenen de diversos sectors socials i han subratllat que així es garanteix "transversalitat".

Com ha explicat Alberich, el primer pas que ha de fer el nou òrgan ha de ser entendre "amb naturalitat" els "excessos" del mercat que, segons ha analitzat, han malmès la confiança de la ciutadania. D'altra banda, també ha remarcat que el 'think tank' treballa amb "l'esperit que el món pot anar millor" i ha reivindicat el paper de l'empresariat en aquest camí.

En aquest context, els representants de l'Institut d'Estudis Estratègics també han posat en valor les noves tecnologies i han apuntat que cal "convertir la globalització i la revolució tecnològica en un generador de riquesa que arribi a tothom". Així, qualifiquen el paper que l'empresa ha de tenir amb "el món nou que s'està construint" de "fonamental".

Segons Alberich, els documents que treballi l'institut busquen apropar postures amb alguns sectors que "puguin sentir-se lluny de l'empresa" i ha apuntat que aquests van des del món de la cultura fins a la funció pública, encara que posaran especial èmfasi en l'àmbit educatiu i, en especial, les universitats, d'on provenen molts dels integrants del 'think tank'. És amb aquesta voluntat que han incorporat a l'equip coordinador com a vicepresidenta a Rosa Vergés, directora de cinema, per "aprofitar sinergies" amb tots els sectors, com ella mateixa ha assenyalat.

Un equip "transversal"

Durant la presentació, Alberich ha remarcat el paper de tots els integrants al 'think tank', que ha assegurat que provenen de "sensibilitats molt diverses" i que fan que l'òrgan sigui "heterogeni". "És des de la transversalitat que farem aportacions positives", ha assegurat. Tot i això, Alberich sí que ha afirmat que l'Institut d'Estudis Estratègics neix per estar "al servei" de Foment, i ha explicat que no pretenen incidir directament a la societat, sinó que ho faran a través de la patronal.

Aquest nou òrgan estarà format per una trentena de persones que Foment assenyala que són de "prestigi internacional". Alguns dels integrants seran Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona; Joan Hortalà, president de la Borsa de Barcelona; Felip Puig, exconseller d'Empresa i d'Interior, Gemma Ubasart; vicedegana de la Facultat de Dret a la UdG; o José María Gay de Liébana, també professor universitari a la UB; a banda de Rosa Vergés i Luis Torras, que seran vicepresidents de la nova entitat.

A banda de la trentena de membres inicials, Sánchez Llibre ha obert la porta a que se'n puguin incorporar més en un futur o hi puguin fer col·laboracions puntuals. De fet , el president de Foment ha afegit que encara que després de fer pública la iniciativa "una allau" de persones els van demanar participar-hi i ha afirmat que totes les idees seran acceptades, per després defensar que tenen "un bon equip".