CaixaBank i el BBVA han emès aquest dimarts deute per 1.000 milions d'euros cadascun, aprofitant l'apetit del mercat i reforçant el seu capital.

En concret, el BBVA ha tancat una emissió de capital AT1 en forma de bons contingents convertibles preferents i perpetus a cinc anys dirigida a inversors institucionals.

El banc presidit per Carlos Torres ha assolit una demanda de 3.200 milions d'euros, 3,2 vegades aquest import, cosa que li ha permès rebaixar el cupó des del 6,375% inicial al 6%. Les entitats col·locadores han estat BNP Paribas, Credit Agricole, Citi, Deutsche Bank, HSBC i el mateix BBVA.

BBVA mirava d'elevar així la seva ràtio Tier 1 de solvència, que constitueix un pas més en el procés d'enfortiment de l'estructura de capital del banc.

Per la seva banda, CaixaBank ha tancat una emissió de deute sènior preferred amb venciment a set anys. Encara que el preu de referència dels bons era 115 punts bàsics sobre el midswap, la demanda de 2,75 vegades l'import emès ha permès que finalment l'interès sigui de midswap més 90 punts bàsics. Les entitats col·locadores de l'emissió han estat Barclays, CaixaBank, J.P. Morgan, Natixis i Natwest Markets.

Aquestes dues emissions se sumen a la històrica col·locació de bons que va protagonitzar ahir una empresa no financera, en concret Abertis, amb 3.000 milions d'euros en quatre trams i terminis de venciments d'entre cinc i dotze anys, i a l'emissió de 500 milions d'euros de Bankia en bons sènior preferents a cinc anys, amb un cupó anual del 0,875% i amb una demanda de dotze vegades l'oferta.

Segons els analistes consultats per Europa Press, les entitats estan aprofitant per emetre deute i reforçar el seu capital davant el temor que canviïn les condicions creditícies en els propers mesos per la progressiva ralentització econòmica. A més, la sobredemanda de les últimes emissions ha mostrat l'apetit del mercat de deute.

Aquestes emissions estan dins de l'operativa normal del sector en el context actual, ja que els bancs han de complir amb una sèrie de requeriments regulatoris en matèria de capital i d'actius líquids disponibles, per la qual cosa duen a terme aquest tipus d'emissions.

Així, en els últims mesos moltes companyies estan aprofitant per emetre deute amb l'objectiu de rebaixar el seu tipus mitjà de finançament i alhora reforçar la seva estructura de capital.