19 de març de 2019
19.03.2019
Regió7

Les elèctriques reclamen
un canvi tarifari

El sector celebra el decret que el govern espanyol aprovarà abans de les eleccions i que regula noves tendències com l'autoconsum compartit

19.03.2019 | 19:39
Les elèctriques reclamenun canvi tarifari

Les empreses elèctriques identifiquen com el principal escull que tenen a l'hora d'apostar per l'autoconsum el sistema de tarifes al sector elèctric. Així ho han expressat aquest dimarts en una jornada dedicada a l'autoconsum organitzada per la patronal de les elèctriques, Aelec.

"El que necessitem és una reforma de les tarifes per a què quan els clients optin per l'autoconsum, que els beneficia, també vagi bé per al sistema", ha dit Juan José Alba, director de regulació per Espanya i Portugal d'Endesa. La modernització de les actuals xarxes de distribució és l'altra clau que s'ha posat sobre la taula per tal de popularitzar l'autoconsum energètic, que comptarà en les properes setmanes amb un nou marc de regulació. El govern espanyol aprovarà abans de les eleccions el reial decret que regularitza noves tendències com l'autoconsum compartit entre veïns.

El director d'Energies Renovables de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), Joan Groizard, ha assegurat que el reial decret proveeix els elements necessaris per al desenvolupament de l'autoconsum en condicions "adequades". Aquest decret obre la porta a tendències com el consum compartit, que permetrà que, per exemple, qualsevol bloc de pisos tingui una placa fotovoltaica i generi energia per a la comunitat i els diferents pisos. Les empreses distribuïdores són les que donen la "seguretat" a aquesta nova manera de consumir, diu Groizard.

Encara falta, però, passar d'un sistema "estàtic, molt simple", com és l'actual, a un sistema de repartiment dinàmic en què l'energia que es genera es dirigeixi als veïns que estan en aquell moment a casa, i per tant, que s'aprofitin els excedents de la millor manera.
Aquest és un dels reptes per un sector que aquest dimarts ha debatut sobre els desafiaments que li planteja una nova manera de consumir que ja no és bidireccional.

Cada consumidor, des de casa i amb la seva placa fotovoltaica, serà un actor més d'una xarxa de distribució que les grans empreses elèctriques estan començant a adaptar. Aquestes xarxes, distribuïdes per grans elèctriques com Endesa, necessitaran "major modernització i digitalització per adaptar-se al nou model", ha dit la presidenta de la patronal Aelec, Marina Serrano. No obstant, considera que les xarxes espanyoles compten amb un grau d'eficiència dels "més alts d'Europa", i assegura que estan preparades per adaptar-se a l'autoconsum a curt termini.

Serrano ha fet referència a la necessitat d'adaptar, també, la configuració de les tarifes i peatges per a què els consumidors "puguin gestionar eficaçment l'energia". "Les tarifes s'han d'adaptar al nou model i a les senyals per a una major electrificació, que és clau per a la descarbonització". En aquest sentit, s'ha expressat Groizard d'IDAE, que ha defensat un replantejament del sistema energètic ja que "tots els peatges" que es paguen per complir els objectius d'energies renovables "van al sector elèctric". "No pot ser que recaigui tot en la factura de la llum. En altres països es reparteix entre tots els vectors energètics, com gas o combustible", ha explicat Groizard. L'autoconsum "ben plantejat" és una manera "d'eficiència", ha assegurat.

El representant d'IDAE considera que les grans elèctriques estan apostant per l'autoconsum perquè "veuen que el model energètic va cap a les renovables" i cap a un model cada vegada "més distribuït".

Juan José Alba, director de regulació per Espanya i Portugal d'Endesa, ha criticat unes tarifes "mal dissenyades" del sistema espanyol que "empenyen els clients" a apostar per l'autoconsum perquè "els va bé a ells", però que el sistema perd diners amb iniciatives com instal·lar bateries o comprar una calefacció de gas en comptes d'elèctrica. "L'administració normalment reacciona a això amb prohibicions i l'empresa se l'acaba convertint en policia", ha apuntat. Pel que fa a la xarxa de distribució, Alba ha apel·lat a modernitzar la ja existent i aprofitar la flexibilitat del consum. "Encara queda molt per millorar", ha confessat.

L'Aelec celebra les mesures contra el canvi climàtic aprovades pel govern espanyol

La presidenta d'Aelec, Marina Serrano, ha celebrat les propostes del pla integrat d'energia i clima 2021-2030 aprovades pel govern espanyol a finals de febrer. Considera que era necessari disposar d'aquest marc "per a tots els actors", tot i que presentaran al·legacions en alguns aspectes. "És important que el pla reconegui les grans inversions en xarxes junt amb la generació distribuïda", ha afirmat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook