Foment del Treball ha creat un laboratori d'idees, l'Institut d'Estudis Estratègics, del qual formen part una trentena de persones de procedències ideològiques dispars, com l'exalcalde del PSC Jordi Hereu, l'exconseller de CiU Felip Puig i l'exdirigent de Podem Gemma Ubasart. Iniciativa del nou president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, aquest òrgan reflexionarà sobre la manera de millorar la percepció social de l'empresari i, en especial, sobre els reptes de la globalització i la revolució tecnològica.

Hereu, Puig i Ubasart han estat escollits per integrar aquest institut per les seves sensibilitats diferents, encara que ja no estan en actiu en la política, ja que el primer és president d'una consultoria; el segon és el president de TRAM; i la tercera és politòloga i vicedegana de la facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG).

A més dels esmentats, aquest think tank està integrat, entre altres, per professionals de diferents àmbits com el president de Borsa de Barcelona i exdirigent d'ERC, Joan Hortalà; el professor d'Economia Financera José María Gay de Liébana; l'editor Daniel Fernández; el també editor i director de la Fundació Romea, Fèlix Romea; i la directora de cinema Rosa Vergés, que és una de les vicepresidentes. El nou òrgan estarà coordinat per Jordi Alberich, llicenciat en Ciències Empresarials i durant dues dècades director general del Cercle d'Economia, i té entre els seus membres pesos pesants de Foment, com el mateix Sánchez Llibre, que és el president; el secretari general, David Tornos; i el secretari general adjunt, Salvador Guillermo.

Sánchez Llibre va destacar en la presentació que Foment persegueix així «intervenir» i «influir» en el món de les idees, conscient que té un paper per jugar en l'àmbit de la reflexió sobre els reptes de futur. «Volem que aquest òrgan sigui l'expressió del pensament d'aquesta casa sobre el futur», va subratllar. De la seva banda, Alberich va insistir que aquesta espècie de lobby no té cap orientació política i que, per això mateix, es nodreix de personalitats de molt diferent origen ideològic.

L'Institut d'Estudis Estratègics de Foment es planteja elaborar documents fruit de la reflexió sobre el nou món que s'està construint i en el qual l'empresa, segons el seu parer, ha de tenir un paper «fonamental» per contribuir a crear riquesa i treball i per garantir la sostenibilitat i el benestar de tothom.