20 de març de 2019
20.03.2019
Regió7

Les empreses industrials internacionalitzades exporten l'11,4% més el 2018

Prop del 80% de les societats es troba amb dificultats amb la seva activitat internacional

20.03.2019 | 19:12
Les empreses industrials internacionalitzades exporten l'11,4% més el 2018

Les exportacions de les empreses industrials internacionalitzades han crescut un 11,4% aquest 2018, un any caracteritzat per la incertesa, l'alentiment del creixement econòmic mundial i l'augment de barreres al comerç. Tant és així que, segons dades de l'associació d'empreses industrials internacionalitzades (Amec) el 79% de les companyies associades s'han trobat amb dificultats en la seva activitat internacional, el doble que l'any anterior. Durant el 2018 també s'ha produït una disminució de les exportacions a Alemanya, al Regne Unit i al Marroc. Davant d'aquesta realitat, el director general d'Amec, Joan Tristany, ha lamentat que el creixement de les vendes exteriors detectat sigui "inferior" al dels competidors directes, un fet que atribueix a la manca d'inversió en innovació. Amb tot, un 80% d'aquestes companyies va incrementar les exportacions, que van superar els 6.650 milions d'euros.

En la roda de premsa de presentació del balanç anual, Tristany ha remarcat que els seus 350 associats han tingut "bons resultats" tenint en compte l'entorn internacional de molta complexitat amb canvis "profunds" i "ràpids". Respecte a l'any 2017, aquestes empreses han augmentat un 11,4% les seves vendes a l'exterior, un resultat "extraordinari" comparat amb el comportament de l'economia espanyola.

Durant l'exercici 2018, el volum d'exportació de les companyies industrials internacionalitzades es va situar en el 55,6% de la facturació de mitjana. Malgrat aquest comportament positiu, el 79% de les empreses, gairebé el doble que l'any anterior, han detectat dificultats en la seva activitat internacional. Brasil, Rússia, Argentina, Estats Units encapçalen el rànquing de països amb un increment més pronunciat de barreres al comerç.

De cara al 2019, les expectatives de creixement de vendes a l'exterior es moderen i baixen fins al 8,4%. Tenint en compte aquest panorama, Tristany ha pronosticat que les "complexitats" a l'hora d'exportar continuaran i ha recomanat a les empreses que inverteixin més a l'exterior. En aquest sentit, ha recordat que l'any 2018 les empreses d'Amec han obert 48 noves filials a l'exterior, i la previsió pel 2019 és que se n'instal·lin 31 més. "És veritat que hi ha canvis, i situacions complexes però també hi ha respostes", ha dit.

Una adaptació que, amb tot, no serà suficient si no augmenta la intensitat d'inversió en innovació tant per part de les administracions públiques com de les empreses, ha assegurat el director general de l'associació. L'informe presentat assenyala que les empreses industrials internacionalitzades dediquen un 4,7% de la facturació a recerca i desenvolupament d'innovació, un percentatge que baixa a l'1,2% en el conjunt de l'economia espanyola.

"No podem perdre el compàs, si no incorporem les noves tecnologies als productes, processos i models de negocis perdrem competitivitat internacional i ja hem tingut un avís aquest any: tant en l'àmbit estatal com català les exportacions han tingut un creixement inferior als nostres competidors europeus. Això no passava en els darreres anys", ha explicat.

En aquest sentit, Tristany ha assegurat que el sector no percep "de forma clara" quina és la política industrial dels governs català i espanyol. Per això, des d'Amec s'ha reclamat que es fixin objectius polítics consensuats amb el sector industrial, amb capacitat d'avaluar-los i amb dotació pressupostària per dur a terme els plans de foment a la innovació i a la internacionalització. "El que no es pot fer és dissenyar polítiques que no estan dotades amb els recursos adequats", ha criticat.

Brexit: les empreses industrials no estan fent plans de contingència "adequats"

A l'hora d'analitzar les exportacions als principals mercats de les empreses industrials, l'estudi detecta una disminució de les vendes a Alemanya, el segon mercat en volum d'exportació; al Marroc i al Regne Unit. La incertesa sobre la sortida d'aquest últim país de la Unió Europea genera incertesa entre els empresaris industrials, que, en general, han disminuït les inversions en aquest país i estan esperant concrecions sobre el nou estatus abans d'actuar.

En aquest sentit, el subdirector general d'Amec i cap de l'àrea productiva, Diego Guri, s'ha mostrat preocupat pel fet que "no totes les empreses estan preparant els plans de contingència de forma adequada" de cara al Brexit, "sigui quan sigui". A més, també ha alertat que la principal estratègia que estan seguint les companyies és la diversificació de mercats, cosa que implica que es dirigeixen esforços cap a altres països. "Això comporta un risc, perquè quan tornin al Regne Unit hauran perdut les posicions que tenien i hauran de començar des de zero", ha apuntat.

Precisament, i malgrat les adversitats, els Estats Units i el Regne Unit segueixen estant entre els 10 principals mercats d'interès per a les empreses d'Amec, a més de Mèxic, França, Alemanya, índia, Xina, Austràlia, Rússia i Emirats Àrabs Units.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit