Una trentena de persones, la majoria del sector de la restauració de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà, van participar ahir a la Seu d'Urgell en una jornada tècnica que va abordar el formatge artesà del Pirineu i de com aquest es pot incorporar a la cuina. Amb aquesta sessió, organitzada per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i la Fundació Alícia, s'ha donat el tret de sortida del cicle «Parlem de formatge», que inclourà visites guiades a alguns elaboradors de la comarca, a més de tastos guiats i altres tipus de tallers vinculats al producte. L'objectiu de la jornada era incrementar la presència del formatge artesà a les cartes dels restaurants, anant-hi, a més, més enllà de la seva presentació en cru.

La directora científica de la Fundació Alícia, Elena Roure, va explicar que el formatge artesà del Pirineu pot tenir altres aplicacions que van més enllà del seu consum en una taula de formatges. En aquest sentit, va posar com a exemple la seva possible incorporació en un plat de sopa, segons les seves característiques, i també va defensar que «un iogurt no només es pot combinar amb melmelades». Explorar les combinacions culinàries del formatge va ser, precisament, un dels eixos centrals de la jornada tècnica, que va incloure un tast guiat de cinc formatges de les empreses de Cal Majuba, l'Abadessa, Mas d'Eroles, 30 cabres i l'Oliva. La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Mireia Font, va explicar que l'objectiu de la sessió és «apropar» els formatgers al sector de la restauració, on s'ha constatat que la presència a les cartes d'aquest producte elaborat de forma artesana és encara escassa.

La jornada es va dur a terme al CETAP de la Seu d'Urgell dins el marc del Projecte Europeu Innolact, de caire transfronterer i cofinançat amb fons Feder. El cicle «Parlem de formatge» continuarà aquest dissabte amb una visita a la formatgeria La Reula. Dimecres es durà a terme un tast comentat de formatges de l'Abadessa.