Els experts insten les empreses de la Catalunya Central a fer plans de contingència davant del Brexit, ja que apunten que, sigui quin sigui l'acord final, la situació resultant serà pitjor que l'actual. Per això, avisen les empreses que cal que estiguin preparades i que s'anticipin a possibles conseqüències. Així es va posar de manifest a la jornada «L'empresa davant del Brexit», que va organitzar dimarts la Cambra de Comerç de Manresa i que va tenir l'assistència d'una trentena d'empreses del territori amb activitat comercial al Regne Unit.

La sessió va tenir com a ponents el director territorial de l'ICEX a Catalunya, José Ignacio Pradas, i el director adjunt de la Dependència Regional de Duanes, Alberto Aibar. Tots dos van explicar els diferents escenaris que poden resultar de les negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea per fer efectiu el Brexit, i quines conseqüències poden tenir per a les empreses locals. Va quedar clar que el Brexit afectarà de manera important les empreses catalanes, ja que el Regne Unit és el cinquè client d'Espanya, el tercer si s'exclouen els serveis com el turisme i només es tenen en compte les exportacions. El comerç entre el Regne Unit i Catalunya mou 40.000 milions d'euros cada any.

El Brexit tindrà impacte en tots els àmbits de l'empresa: comercial, legal, fiscal, de propietat intel·lectual (patents i marques), organització i desplaçament de persones, titulacions i logística, entre d'altres. Els ponents van animar les empreses assistents a buscar mercats alternatius al Regne Unit ja que, com van explicar, les empreses que treballen amb altres països ho tindran més fàcil per fer front a la nova situació.