El camí per sol·licitar la renovació dels permisos de les centrals nuclears d'Almaraz, Vandellòs II i Ascó II ha quedat aclarida aquest divendres després que les empreses propietàries, després de mesos de disputes, s'hagin posat d'acord per demanar nous períodes d'activitat per a les plantes.

Amb aquest acord, que s'ha assolit de matinada entre Iberdrola, Endesa i Naturgy i que aquest matí han aprovat les assemblees de propietaris de les centrals, per al grup I de la central d'Almaraz, a Càceres, se sol·licitarà que s'estengui la seva operació durant 7,4 anys i la del grup II durant 8,2.

Això portaria a que aquesta instal·lació no hagi de tancar en el cas del grup II fins al 31 d'octubre del 2018 i en el del I fins a l'1 de novembre del 2027, complint així el calendari que les empreses van pactar amb l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) per al tancament ordenat del parc nuclear espanyol fins al 2035.

Almaraz, la propietat de la qual comparteixen Iberdrola, Endesa i Naturgy, no podrà a optar a un nou permís després del 2028, cosa que sí podran fer tant la de Vandellòs II com la d'Ascó II, després de la renovació de la llicència d'explotació per deu anys que es demanarà ara.

Vandellòs II, l'actual permís de la qual expira al juny del 2020, podrà operar amb el nou que obtingui fins al juliol del 2030, i després demanar una pròrroga més, doncs en el cronograma que van signar les empreses amb participacions en centrals nuclears a Espanya - Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP - amb Enresa el seu tancament s'ha fixat per a 2035.

Aquesta planta nuclear serà la penúltima planta a tancar, just abans que la de Trillo, per a què també s'ha fixat el fi del seu activitat en aquell mateix any.

Per a Ascó II, en la que tenen participació, igual que a Vandellòs II, Iberdrola i Endesa, es demanarà també la renovació del permís per deu anys, encara que, a diferència de les centrals d'Almaraz i Vandellòs, que han de presentar la sol·licitud de renovació de la llicència abans del pròxim 31 de març, no haurà de fer-ho fins al 2020.

Aquesta central, l'actual permís de la qual permet operar fins al 2021, haurà de sol·licitar el nou el 2020 i també podrà optar a una pròrroga després de què obtingui fins al 2031, si bé d'una durada inferior a la de Vandellòs II, ja que el cronograma del Govern estableix per al grup II d'Ascó com data de tancament l'any 2032.

Almaraz serà la primera central nuclear que es tanqui i cessarà totalment el seu activitat el 2028, encara que, segons ha explicat Iberdrola en un comunicat, l'activitat econòmica i l'ocupació relacionat amb els seus reactors estan garantits per als pròxims 25 anys, ja que els treballs de desmantellament posteriors al seu tancament s'estendran durant 15 anys.

L'acord assolit de matinada entre Iberdrola, Endesa i Naturgy posa fi als distanciaments mantinguts per les companyies sobre l'establiment de condicions per sol·licitar la renovació dels permisos per a les plantes, en particular en el cas d'Almaraz, malgrat que totes van signar amb Enresa el protocol que inclou les dates de tancament de les plantes per al desmantellament ordenat del parc nuclear.

La postura d'Iberdrola i Naturgy de condicionar l'extensió del permís d'Almaraz a que les inversions que exigís el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a aquesta i altres plantes per renovar la llicència no introduïssin desviacions a l'alça sobre les inversions previstes en els seus plans de negoci per a l'extensió de l'activitat, va xocar amb el plantejament d'Endesa.

Aquesta companyia es va oposar a que es posessin condicions i va defensar que simplement es presentaran sol·licituds pels anys que permet el protocol amb Enresa.

L'acord final per a Almaraz sí que estableix que si el CSN imposa uns requisits perquè la planta segueixi operativa que elevin en un 50% les inversions previstes en el pla de negoci, que ascendeixen a 400 milions, es tornin a reunir per decidir si segueixen endavant amb la sol·licitud del permís, que en darrera instància atorga el Ministeri per a la Transició Ecològica.

En el cas de les altres dues plantes - Vandellòs II i Ascó II -, per a què s'han acordat inversions per al nou període de vigència del permís de 482 milions d'euros i 356 milions, respectivament, no es fixa un percentatge de desviació, encara que també s'analitzarà si se segueixen demanant en cas que s'hagin de fer unes inversions superiors.

Totes les decisions hauran de ser adoptades per unanimitat dels socis en les centrals, independentment del percentatge que tinguin en cada instal·lació, com està establert legalment, un aspecte en qüestió en els últims temps pel bloqueig que aquesta unanimitat requerida pot provocar perquè les plantes segueixin operant.

La central de Santa María de Garoña, participada al 50% per Iberdrola i Endesa, va sol·licitar renovar el permís, encara que després Iberdrola va demanar al seu soci que es desistís en la petició.

Malgrat que Endesa es va mostrar a favor de seguir amb el procés, finalment el Ministeri d'Energia que dirigia Álvaro Nadal en últim Govern del PP va prendre la decisió que es tanqués davant el desacord dels socis.