La Generalitat ha posat en marxa un web per informar, assessorar i respondre preguntes sobre els possibles efectes del Brexit, dirigit a empreses catalanes exportadores o que tenen filials al Regne Unit, catalans que viuen a Anglaterra i britànics que viuen a Catalunya. La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, van presentar ahir el web exteriors.gencat.cat/Brexit.

Encara que com va dir Bosch l'escenari ara mateix és d'«incertesa», en espera de veure com es tanca l'acord de sortida del Regne Unit de la UE, la Generalitat ha obert aquesta via informativa per tal que els ciutadans tinguin la «màxima informació» sobre què pot significar el Brexit i que serveixi per resoldre alguns dels dubtes que poden plantejar-se.

Chacón va recordar que hi ha més de 4.300 empreses catalanes que exporten regularment al mercat britànic i més de 450 filials catalanes al Regne Unit, que és el segon mercat de turistes que venen a Catalunya després del francès i el cinquè soci comercial de Catalunya. Per tot això, la Generalitat preveu diverses accions, com la diagnosi personalitzada per a l'empresa que ho sol·liciti, assessorament legal, fiscal i laboral, i accions al territori amb visites a les empreses afectades. El Govern català ha preparat a les seves oficines tota la informació que pot interessar les empreses, encara que, segons la consellera, els aspectes que poden despertar més demanda són els relacionats amb taxes, legislació i fiscalitat.

Chacón també va explicar que des de la Generalitat s'ha parlat amb diversos sectors, com el turístic, on no creuen que hi haurà gaire impacte pel Brexit. No obstant això, a nivell empresarial la repercussió dels aranzels en el cost del producte «pot ser un element clau». Per això, recomana a les empreses que exporten que es comencin a informar, que contactin amb l'oficina especialitzada i que valorin i prevegin escenaris futurs, per a la qual cosa la Generalitat posa a la seva disposició tota la maquinària de les més de 40 oficines que té per tot el món i l'equip d'Acció, l'agència per la competitivitat de l'empresa.

Chacón també va destacar que Catalunya tindrà una «oportunitat» per intentar captar el talent que pot anar-se'n del Regne Unit, així com els projectes vinculats al valor afegit. Sobre els efectes del Brexit va dir que «no ens esperem ni que no passi res ni que, ni de bon tros, sigui un desastre».

Bosch va afegir que el web inclou un apartat d'informació general i de com evoluciona la situació respecte al Brexit, els plans de contingència que es vagin adoptant, les xifres i les magnituds al voltant del Brexit a Catalunya i també un apartat de preguntes freqüents per a ciutadans i empreses.

Va assegurar que hi ha molta «desorientació» per com ha estat el procés, que encara es desconeix com acabarà, per la qual cosa hi ha inquietud tant per part dels catalans que viuen al Regne Unit com pels britànics residents a Catalunya.

Algunes xifres

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb el 5,5% de total exportat el 2018, uns 3.926,6 milions d'euros, equivalent a l'1,8% del PIB català. Per sectors, l'efecte seria especialment rellevant en l'automoció, que representa el 37,7% del total exportat al Regne Unit el 2018 i el 12,4% el 2017. A més, el Regne Unit és el 7è país d'origen de les importacions catalanes (3,1% del total),

Entre el gener i el setembre del 2018, la inversió del Regne Unit a Catalunya va ser de 328,2 milions d'euros. El Regne Unit ha estat la tercera destinació de les inversions de les empreses catalanes a l'estranger en la darrera dècada (9,4%), darrere de França (13,5%) i dels EUA (11,5%). Entre el 2008 i el 2017, s'han invertit 2.652 milions d'euros

Al Regne Unit hi resideixen uns 19.000 catalans, xifra similar a la de britànics que viuen a Catalu-nya. 2 milions de turistes britànics van visitar Catalunya el 2018.