La direcció de Nissan va donar a conèixer ahir els seus plans per garantir el futur de la fàbrica de Barcelona, que passen per un ajust de la plantilla de 600 treballadors (un 20% del total) mitjançant prejubilacions i baixes incentivades.

El president de Nissan Europa, Gianluca de Ficchy, i el vicepresident executiu de l'Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi, José Vicente de los Mozos, van viatjar fins a Barcelona per reunir-se amb el comitè i traslladar-los el convenciment que la planta té futur sempre que es dugui a terme aquesta reestructuració.

El pla industrial presentat inclou una inversió de 70 milions per construir una nova i més moderna planta de pintura, la qual cosa garantiria, segons ells, que la fàbrica pugui optar en el futur a aconseguir noves adjudicacions de cotxes.

En conferència de premsa, els directius van destacar que esperen arribar a un acord amb els sindicats «com més aviat millor», en principi, abans de les vacances de Setmana Santa. «Volem seguir construint vehicles a la Zona Franca, però hem de buscar la sostenibilitat del negoci. Som optimistes en el sentit que hi haurà un acord com més aviat millor. En aquest país tenim sindicats madurs que entenen la situació», va subratllar De los Mozos.

La reducció de la plantilla en aquests 600 treballadors permetria que la planta de Barcelona, en què treballen en aquests moments unes 3.000 persones, pogués continuar fent la producció actual d'uns 60.000 vehicles anuals, en espera de noves oportunitats.

Cap dels directius de Nissan, inclòs el conseller director general de Nissan Motor Ibèrica, Genís Alonso, s'ha atrevit a garantir, no obstant això, que el sacrifici de personal i la inversió a la planta de pintura faci possible l'adjudicació d'un nou vehicle d'aquí a 3 anys. Tampoc no han garantit que les prejubilacions siguin suficients per evitar a curt o mitjà termini la presentació d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). «No sabem si les condicions del mercat canviaran. Nosaltres ens adaptem al context i a les tendències del mercat. No sabem si hi haurà canvis en el futur», va assegurar Alonso en resposta a una pregunta sobre un eventual ERO.

La caiguda dels volums de producció de Zona Franca, que està al 30% de les seves possibilitats, i dels marges de rendibilitat justifiquen el pla de prejubilacions i baixes incentivades.

El comitè: «no hi ha pla»

El comitè d'empresa de Nissan Zona Franca i de Montcada va denunciar ahir mateix que la multinacional japonesa no té un pla de futur per a la seva planta de Barcelona, i per això li ha exigit «un vertader pla industrial» que doni estabilitat a aquestes plantes i a la seva plantilla.

Entre les mesures anunciades per l'empresa, «no apareix la possibilitat de fabricar un nou model que pugui fer augmentar els baixos nivells de producció existents», denuncia el comitè de Nissan, per la qual cosa fa una valoració «negativa» d'aquest anunci. Segons el parer del comitè d'empresa, la inversió anunciada suposa únicament «un pegat» davant les situacions de tipus estructural en què estan immersos els centres de Barcelona i de Montcada.

Sobre l'ajust de plantilla anunciat, el comitè assegura que s'han de «garantir les condicions pactades fins ara en processos d'aquest tipus» i «garanties d'ocupació present i futura per a la resta de la plantilla». El comitè d'empresa, format per SIGEN-USOC (10 representants), CCOO (8 membres), UGT (7) i CGT (2), també sol·licita a les institucions que s'impliquin per garantir el futur de l'empresa a Barcelona.

Chacón celebra la inversió

Per la seva banda, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va considerar que l'anunci de Nissan respon a una «decisió purament empresarial» i va celebrar que la companyia hagi anunciat una inversió de 70 milions d'euros per construir una nova planta de pintura. Chacón va restar importància a la retallada de llocs de treball i va opinar que aquesta decisió respon a criteris merament empresarials per garantir la competitivitat de la multinacional. «És evident que, per garantir la continuïtat, a vegades hi ha elements que afecten la competitivitat de les empreses i que són decisions (que es prenen) en l'àmbit purament empresarial», va sostenir.