Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) va exigir ahir a la Generalitat de Catalunya solucions efectives que facin front a l'actual emergència en matèria de pobresa energètica que pateix Catalu-nya «després de mesos d'inacció per part del Govern».

APE, que va celebrar ahir la primera reunió amb els secretaris d'Afers Socials i Família, Francesc Iglesias, i d'Empresa i Coneixement, Marta Felip, va traslladar al Govern presidit per Quim Torra un conjunt de demandes que reclamen «l'aplicació íntegra de la Llei 24/2015», que obliga els poders públics a protegir el dret a l'habitatge i al subministre d'energies bàsiques, segons va comunicar en roda de premsa la portaveu de l'APE, Maria Campuzano.

La Llei 24/2015, que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, va quedar suspesa parcialment amb el Govern del Partit Popular, que només va mantenir en funcionament els punts de la llei referents a l'àmbit de pobresa energètica, va explica la membre del grup promotor de la Llei 24/2015 Maria Antonia Castellana.

«Demanem les dades dels talls energètics aturats des de l'entrada en vigor d'aquesta llei i també de les sancions que ha interposat el Govern a les empreses subministradores d'energia que han incomplert la legislació», va puntualitzar Maria Campuzano, qui va recordar que fer pública aquesta informació és «imprescindible» per «fer una bona anàlisi de l'efectivitat de la Llei 24/2015».

A la reunió, organitzada amb l'objectiu d'abordar els reptes pendents que té el Govern català en matèria de pobresa energètica, el grup promotor de la Llei 24/2015 també va reclamar, «amb urgència», la signatura de convenis «per eliminar el deute que acumulen les famílies catalanes que estan en aquesta situació».

«És clau acabar amb el deute que està angoixant les famílies en situació de pobresa energètica» perquè, segons va assegurar la portaveu d'Aliança contra la Pobresa Energètica, són persones que estan protegides del tall d'energia gràcies a la Llei 24/2015 però que «igualment segueixen sense poder pagar les factures de llum i gas».

En referència a això, APE exigeix als secretaris dels departaments que convoquin, abans d'un mes, una reunió amb les dues principals empreses elèctriques de Catalunya, Endesa i Naturgy, per «establir un conveni que solucioni aquests deutes».

Finalment, l'Aliança també va demanar al Govern de la Generalitat «la posada en marxa immediata d'un protocol, a través de la intervenció dels bombers», per acabar amb els incendis relacionats amb casos de pobresa energètica, i un altre protocol que garanteixi «l'accés universal a l'energia» i que permeti a les famílies més vulnerables «contractar legalment la llum i el gas».