Un centenar de representants dels 14 Ateneus Cooperatius i els 72 projectes singulars del programa d'economia social de la Generalitat van compartir, ahir, una jornada de treball a Solsona amb els dels 11 Grups d'Acció Local Leader coordinats des del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per posar en valor la tasca que s'està fent des de les entitats, les empreses i les administracions per a la transformació social al territori i el compromís de treball conjunt entre els participants en els diferents programes.

L'obertura de la jornada va anar a càrrec dels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que van voler visualitzar el treball conjunt que es fa des dels dos departaments en matèria de desenvolupament local. La jornada es va completar amb quatre espais on es van compartir experiències i bones pràctiques dels diferents programes, dividits en grups de treball de sostenibilitat ambiental, suport a l'economia local, dinamització agroecològica i repoblament rural.

Les paraules més repetides van ser «territori»i «sinergia», i van posar sobre la taula la necessitat de reforçar les dinàmiques de treball conjuntes ja existents actualment entre Ateneus Cooperatius i Grups d'Acció Local. La mateixa consellera Jordà va qualificar d'«excepcional» la trobada i va assegurar que amb aquesta jornada es pretenia refermar un compromís de treball conjunt «per continuar contribuint a millorar la qualitat de vida de les zones rurals, ja que l'única manera de créixer és compartint tot allò bo, però sobretot allò que surt del territori, que és on realment es coneixen les necessitats». De fet, els 11 Grups d'Acció Local Leader treballen en el 73% del territori, on només hi viu el 10% de la població de Catalunya. «Però també hem de tenir en compte que darrere cada filet de vedella o préssec de vinya hi ha un ramader i un agricultor», va destacar.

Albert Puigvert, gerent d'Arca, l'ens que coordina els Grups d'Acció Local, va dir que «coincidim en territori, coincidim en objectius i coincidim en treball, l'estratègia és clara i ara també és compartida». I Oriol Ansón, director general de Desenvolupament Rural, apostava per una «economia diversa» en el territori, en la línia impulsada des del Grups d'Acció Local, de foment dels projectes relacionats amb l'agricultura.