L'institut Lacetània de Manresa va debatre ahir sobre el moment de l'FP i sobre quines són les seves febleses i fortaleses en una taula rodona que va reunir el director general de Formació Professional del Departament d'Educació, Joan Lluís Espinós, i representants d'Althaia (Bartomeu Ayala), Oliva Torras (Judit Bosch), Denso (Francesc Ibáñez), Tallers Ballús (Lluís Ballús), ICL (Joaquim Lavín) i l'empresari i exassessor del Govern en matèria empresarial Vicenç Mauri.

Durant el debat, Espinós va recordar que l'elevat índex de fidelització dels graus superiors (86%) en contrast amb el dels graus mitjans (62%), a banda del gran grau d'inserció dels estudiants de la formació professional, que els situa 20 punts percentuals per sota de la mitjana de l'atur juvenil català, segons va explicar.

Espinós va reconèixer mancances en l'èxit dels graus mitjans, però va concloure que «fer FP és un indicador de trobar feina». Espinós va assegurar que cal incrementar la relació dels centres educatius amb les empreses i també les hores de pràctiques.

Els empresaris van explicar les seves experiències amb l'FP, especialment amb la dual, i van reclamar tant elevar el compromís de les empreses amb els estudis («cal més pedagogia, perquè de vegades fa mandra ensenyar», va dir Ibáñez), com afinar la relació amb els estudiants en pràctiques, que de vegades esdevenen «llocs de feina encoberts».

L'FP dual, com va defensar Lavín, és «el futur». El representant d'ICL va explicar que en tres anys d'aplicació de l'FP dual als seus centres de treball, el nivell d'inserció laboral a la mateixa empresa o a empreses que treballen per a la minera és «pràcticament del 100%».