L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central organitza aquest mes de maig el curs gratuït «Transformem l'economia». El curs es farà tots els dimarts d'aquest mes a Sant Joan de Vilatorrada i s'emmarca dins els actes previs a la mostra d'economia social i solidària del Bages que es farà l'1 de juny a Manresa.

L'objectiu de les sessions, que es poden seguir en la seva totalitat o només les que es vulguin, és «fer arribar un ventall més ampli del que representa l'economia solidària en la transformació de l'economia i la societat», segons expliquen fonts de l'Ateneu. Totes les sessions es faran de 7 a 9 del vespre a la sala de plens de l'ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada.

La primera sessió, dimarts vinent, abordarà la construcció de sobiranies com a proposta alternativa al capitalisme. Anirà a càr-rec de Josep Manel Busqueta, del Seminari d'Economia Crítica Taifa. S'hi reflexionarà sobre les propostes per guanyar sobirania en el procés de transformació social anticapitalista.

El dimarts 14 de maig es parlarà de reptes i eines per assolir una economia solidària però també diversa. Anirà a càrrec de Diana de la Torre i Luz Helena Ramírez Hache, de l'associació MigrESS- Migracció i ESS. S'hi abordarà el repte d'incorporar la diversitat existent a la societat a l'economia social i solidària.

La tercera xerrada, ja el dia 21 de maig, anirà a càrrec d'Ivan Miró, de la cooperativa La Ciutat Invisible. Hi parlarà d'ecosistemes cooperatius locals i de com es pot enfortir socioeconòmicament un territori des de l'economia social i solidària. Miró hi analitzarà les perspectives de desenvolupament local des de l'economia solidària, i hi exposarà diferents iniciatives europees i catalanes d'ecosistemes cooperatius locals de caràcter transformador.

Economia feminista

El curs es tancarà el dimarts 28 de maig, en plena setmana de l'economia social i solidària del Bages. Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, hi parlarà d'economies feministes i de com aquestes posen la vida al centre de l'economia. Hi explicarà què proposen l'economia feminista i l'economia de les cures, i quins punts en comú i debats tenen amb l'economia solidària. Alhora es donaran eines per incorporar pràctiques d'economia feminista i de les cures a les organitzacions de l'economia solidària.