La direcció de Nissan i els sindicats han arribat a un preacord per a la sortida de 600 persones dels seus centres de Barcelona (Zona Franca i Montcada i Reixac) mitjançant prejubilacions i baixes incentivades.

Segons van informar ahir els sindicats CCOO i UGT, el preacord, que haurà de ser ratificat per les assemblees de treballadors, preveu unes 550 prejubilacions amb el 90% del sou fins a l'edat de la jubilació als 63 anys. La resta, unes 50, seran baixes incentivades que rebran la corresponent indemnització més 50.000 euros nets.

Amb la mediació de la conselleria de Treball, la direcció de Nissan i els sindicats també han arribat a un acord sobre el conveni col·lectiu per als propers anys, que preveu una paga no consolidada de l'1% el 2019 i una pujada salarial de l'1% per al 2020 i 2021, més un 0,5% no consolidat.

Nissan s'ha compromès a treballar per mantenir el nivell d'ocupació existent una vegada fetes les sortides pactades i ha deixat constància de la seva intenció de no acudir, fins on sigui possible, a altres mesures de reestructuració durant la vigència d'aquest conveni. Encara que ha assegurat que, si per l'evolució del negoci calguessin noves mesures d'ajust, la companyia obrirà una negociació amb els representants dels treballadors prioritzant plans de prejubilació. La companyia s'ha reafirmat en el seu compromís d'invertir 70 milions d'euros en una nova planta de pintura amb nous requisits mediambientals, la qual cosa podria facilitar que arribés l'assignació de nous models en un parell d'anys.

El conseller director general de Nissan Motor Ibèrica, Genís Alonso, va destacar que l'acord assolit «ens permet aprofitar l'oportunitat de futur que ens ofereix la multinacional» per seguir fabricant automòbils a Barcelona. Per a UGT, aquest preacord permet fixar les bases per optar a mitjà termini a «nous models» per fabricar-los a les plantes catalanes.

El procés de prejubilacions s'iniciarà a partir del 13 de juny i es prolongarà al llarg de l'exercici fiscal 2019, que finalitza el mes de març del 2020. Durant els pròxims dies, els sindicats realitzaran assemblees en els seus centres de treball i sotmetran a votació la ratificació del preacord.

El preacord es va aconseguir ahir després que la setmana passada es trenquessin les negociacions, malgrat que Nissan havia acceptat ajornar la presentació formal d'un ERO per a 600 persones.