La rotunda victòria de la candidatura independentista, impulsada per l'ANC, a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona ha causat sorpresa i inquietud entre les grans empreses catalanes, atès que la llista guanyadora planteja posar aquesta corporació «al servei de» la república catalana. La Cambra de Barcelona és un ens clau al món empresarial català per ser altaveu de les demandes empresarials, per la seva influència en altres organismes, com la Fira de Barcelona, i pels programes i projectes que gestiona amb el suport de les diferents administracions públiques.

L'ANC s'ha imposat de manera clara en les eleccions al plenari de la Cambra, en sumar 32 dels 40 seients que s'elegeixen per sufragi directe. A falta de saber si es produeixen impugnacions al procés electoral, marcat per la polèmica de l'ús del vot electrònic (remot i presencial), aquests 32 seients del plenari es preveu que donin la presidència de la institució a la llista independentista. I és que, encara que el plenari està format per 60 persones, la candidatura Les Cambres: Eines de País compta ja amb majoria absoluta, i seran així decisius per elegir el substitut de Miquel Valls. Liderada per l¡ANC i amb presència del Cercle Català de Negocis, Sobirania i Justícia i la Fundació Catalunya Estat, la candidatura independentista té entre els seus representants més destacats Joan Font (Bonpreu), l'actor Joel Joan i Pere Barrios, empresari del Vallès que es postula com a pròxim president de la Cambra.

Barrios ha assegurat que la victòria de la seva llista és un esdeveniment «esperat i volgut», i promet «un canvi total de mentalitat» a la Cambra, ja que ostentaran la majoria els petits empresaris «i no els directius de grans empreses amb els seus consells d'administració a Madrid».

Fonts empresarials consultades admeten que el resultat en la Cambra ha deixat en «xoc» molts representants de la gran empresa catalana. Aquestes fonts apunten que el fet que el debat sobre la independència de Catalunya «contaminés» la campanya electoral a la Cambra ha beneficiat l'ANC, que ha aconseguit mobilitzar pimes, autònoms i emprenedors.

«Desvincular l'economia catalana dels poders fàctics centralitzats (Íbex 35 i llotja del Bernabéu»), comprometre les cambres amb la «implementació de la república catalana i la sobirania fiscal», i fomentar les infraestructures que uneixen Catalunya amb els «Països Catalans» són algunes de les propostes de la llista gua-nyadora que creen més alarma entre la gran empresa catalana. Així, entre els que ahir es van pronunciar, el president d'Eurofragance, Santiago Sabatés, va advertir que la Cambra «no és per fer política, sinó empresa i territori».

La Cambra de Comerç de Barcelona va tenir un pressupost el 2018 de 18,6 milions d'euros.