La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, alerta que "ningú s'ha pres seriosament" l'entrada en vigor del registre de jornada, que és efectiva des d'aquest diumenge, 12 de maig, i assegura que "la Inspecció de Treball actuarà".

Així ho ha assenyalat en una trobada amb els mitjans després d'assistir a l'Esmorzar Informatiu d'Europa Press del candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, on ha deixat clar que les empreses han tingut dos mesos per planificar el canvi, així que els ha demanat "que ho compleixin".

"Si haguéssim concretat un registre de jornada ens haurien dit que el sistema erem inflexibles", ha dit Valerio, després de ressaltar que s'ha establert un sistema flexible per donar cobertura a modalitats com el teletreball o persones que treballen en un altre país, però depenen d' empreses espanyoles.

"Hi ha hagut dos mesos per complir-lo i, per descomptat, Inspecció de Treball actuarà", tot i que ha matisat que si visita una empresa on se'ls diu que estan en fase de negociació, es donarà marge de maniobra dins del respecte a la llei perquè puguin posar en marxa aquest registre horari".

Per a Valerio, és imprescindible complir amb la legislació vigent en favor dels treballadors, de les empreses i de la Seguretat Social. "Cal complir amb les jornades, els contractes a temps parcial són a temps parcial i les hores extraordinàries són hores extraordinàries", ha recalcat.

La titular del ministeri ha denunciat que cada setmana s'estan fent més de tres milions d'hores extres que no cobren ni es cotitza per part dels treballadors, per la qual cosa ha insistit en la necessitat d'aplicar aquesta normativa.

També ha recordat que, tot i que la Inspecció de Treball podria sancionar des d'avui, té unes directrius tècniques d'aplicació de la norma, de manera que si una empresa encara no ha adoptat aquest registre, però hi ha notícia i fonament que s'està negociant, no se sancionarà.

Tot i això, ha insistit que "la moratòria no pot ser sine die", perquè el registre de jornada es va aprovar en un Reial Decret Llei d'extrema urgència.

Sobre les sancions, la ministra ha assegurat que es va decidir començar per una sanció global, tot i que podria haver estat per cada treballador. "Esperem que funcioni i que vagi bé i que no calgui sancionar", ha postil·lat Valerio.

La ministra també ha recordat que s'està a l'espera d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en la qual es marcaran directrius a Espanya perquè estableixi un registre de jornada.

"Pensem que és imminent i que estem propiciant el millor per als treballadors, les empreses, la conciliació de vida laboral i, a més també serà bo per a la Tresoreria General de la Seguretat Social, perquè" hi ha hores que s'estan fent, que no es paguen, que no es cotitzen i que es defrauden a la Seguretat Social ".