La fira ExpoBages tornarà aquest divendres al centre de Manresa (on se celebra per setè any consecutiu) amb algunes novetats en el seu programa. Les novíssimes tecnologies i el menjar saludable seran dos dels principals al·licients d'un certamen en ple procés de renovació que busca potenciar el seu vessant més lúdic i festiu per atraure nous visitants, especialment forans.

Els organitzadors de la fira, que enguany arriba a la 39a edició, van presentar ahir el complet programa d'activitats i d'expositors amb què el certamen pretén consolidar-se com una de les cites de referència del calendari festiu manresà. A més dels nous Espai 4.0 i de la mostra Gastrosalut, dedicada a la gastronomia saludable i promoguda per Grup Llobet, entre les novetats d'enguany figuren una ampliació de l'espai ocupat pels concessionaris de cotxes (el gran atractiu comercial de la fira), que tindrà 17 empreses i que guanya metres cap a la prolongació Guimerà; i les dues jornades professionals en què es debatrà sobre indústria i turisme, dos dels motors de l'economia bagenca.

El 39è ExpoBages acollirà 150 expositors i tindrà la col·laboració d'una trentena d'entitats i associacions locals, xifres similars a la d'anys anteriors. La fira, que s'allargarà fins diumenge, tindrà un pressupost una mica superior als 90.000 euros, quantitat que es recupera amb el lloguer dels espais firals, contractables a partir de 300 euros i fins una mica més enllà dels 1.000, segons explicaven ahir fonts de l'organització.

Joan Calmet, regidor de Turisme i president executiu de Fira de Manresa, va destacar ahir la «voluntat de continuïtat i canvi de la fira, que no són termes contradictoris, perquè sense canvis no es pot garantir la continuïtat». Per a Calmet, les novetats que presenta enguany el certamen «estan orientades a les persones, a la salut, el benestar i les noves tecnologies». Calmet considera que la fira s'ha d'«orientar cap a un cap de setmana festiu, amb el perfil de certàmens com Girona10 o Olotx2», dos referents que ja s'esmentaven en la prèvia de la darrera edició de l'Expo.

Com a presidenta de la UBIC, Tània Infante és la responsable de l'associació comercial encarregada de la mostra d'artesans que acollirà la plaça Sant Domènec i també d'incentivar l'obertura d'establiments durant el cap de setmana, ja que l'ExpoBages acumula esforços amb la tradicional fira comercial de l'Ascensió. Per a Infante, l'Expo ha de motivar els visitants a fer compres «de nova temporada i d'hàbits saludables», explicava ahir.

També des del sector comercial s'expressava Llorenç Juanola, president de la comissió organitzadora de la fira, que assegura que torna «amb energies renovades». Juanola va destacar la renovació de la comissió «amb gent jove i amb empenta», i creu que aquesta és una edició «per fer ciutat i comarca, adaptada a les noves tendències socials i de consum». Juanola també va insistir en la rellevància de la participació d'entitats (des del Club Tennis Manresa als Tirallongues, Bonsai Natura o Foto Art) que fan més cívica la festa.

Pere Casals, president de la Cambra de Manresa i vicepresident tant del Patronat de Fira com de la seva executiva, recordava que el trasllat de l'Expo del Palau Firal al centre de la ciutat va ser «per fer-la més inclusiva i potent, per buscar un gran esdeveniment per a Manresa». Casals va recordar l'evolució d'aquests anys de fira al centre i va destacar el fet que el certamen s'hagi obert a la comarca «fent honor al seu nom». Des de fa algunes edicions, existeix la figura del poble convidat. En aquest cas serà Sant Joan de Vilatorrada, que arribarà a la capital del Bages amb mostres de la fira Embarrats i de la Festa Major Infantil, a més d'una exposició sobre els seus mil anys d'història.

L'alcalde santjoanenc, Gil Ariso, va qualificar de «premi» ser presents a l'ExpoBages, un reconeixement, va dir, al «creixement» del poble en els darrers anys. A més, va destacar Ariso, «estem de moda, per bé o per mal». A la fira, doncs, «es descobrirà Sant Joan per als que no el coneixen».

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va insistir que la fira «manté la vigència després de 39 anys» i va incidir en la idea d'«obrir la fira a fora». Per a Ju-nyent, «la ciutat ha de notar que l'Expo continua sent un referent de capitalitat».

* Consulteu la informació detallada de l'ExpoBages en l'especial que publicarà Regió7 divendres.