La cooperativa agrícola bagenca Agrocat va inaugurar ahir l'ampliació de la planta de fabricació de pinsos de Sant Fruitós de Bages. Amb una inversió de 10 milions d'euros, la planta permet fabricar més de 250.000 tones anuals de pinso, que se subministren en uns 2.000 punts de descàrrega de 600 granges del Bages, l'Alt Urgell, l'Anoia, la Cerdanya, el Gironès, la Noguera, Osona, el Solsonès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va presidir la inauguració de l'ampliació en un acte en què van participar un miler de persones vinculades a la cooperativa. Amb aquesta actuació, Agrocat disposa d'una planta «versàtil i eficient que permet donar servei a la demanda del centenar d'empreses familiars, que formen part de la cooperativa», expliquen fonts de l'empresa. A més d'ampliar la capacitat de producció, la planta permet augmentar l'emmagatzematge de matèries primeres i la capacitat de granulació i multiplicar per cinc l'emmagatzematge de pinso. La planta també incorpora més controls de qualitat. Gràcies a un sistema NIR on-line que ha desenvolupat Agrocat, conjuntament amb dos partners, es fa una anàlisi del pinso en el mateix moment que es produeix.

Incrementar la demanda

El 2018, la planta de Sant Fruitós va fer més d'un milió d'anàlisis de producte. Les previsions d'Agrocat són que amb aquesta ampliació es pugui assumir la demanda per un període mínim d'uns 5 anys. En els darrers exercicis, la producció de pinsos de la cooperativa ha crescut entre el 4 i el 9% anual. La demanda havia provocat que Agropecuària Catalana hagués hagut de produir en 5 plantes externes, fet que generava un notable esforç econòmic i logístic.

Des del 1983

Agrocat va néixer l'any 1983 a Sant Fruitós de Bages, fruit de la voluntat d'un grup de ramaders de les comarques de la Catalunya Central de proveir-se de pinso i serveis per a les seves explotacions ramaderes. Segons recorden fonts de la cooperativa, «a diferència d'altres empreses del sector d'estructura verticalitzada, Agrocat és una cooperativa orientada a millorar la competitivitat dels seus socis agregant volum a les operacions de compra i venda, invertint en R+D+I, diversificant riscos i arribant a acords per produir aliments de més valor afegit».

La cooperativa va tancar l'exercici 2018 amb una facturació de 124 milions d'euros i un flux de fons de 2,75 milions d'euros, que la cooperativa està obligada a revertir en la seva activitat. El Bages (46,2%) va liderar el volum de negoci per comarques. La segueixen Osona (16,5%), el Solsonès (9%), el Vallès Occidental (8,1%), el Vallès Oriental (6,6%), la Noguera (2,8%) i altres zones (11%).