L'ajust de la xarxa d'oficines bancàries a Espanya anunciat per Banc Santander i CaixaBank per a aquest any, que ascendeix a un total de gairebé 2.000 sucursals, acosta una mica més el ràtio d'oficines per habitant a Espanya a la mitjana europea, van informar a Europa Press en fonts financeres.

En concret, el Santander ha anunciat la seva intenció de reduir 1.150 oficines i d'aplicar un Expedient de Reducció d'Ocupació (ERE) sobre més de 3.700 treballadors per a redimensionar la seva xarxa després de l'absorció de Banc Popular. Del seu costat, el ERE de CaixaBank afectarà 2.023 empleats i implicarà la clausura de 800 oficines.

Després dels diversos processos d'ajust i concentració, Espanya havia reduït la densitat de la xarxa bancària d'oficines fins a poc més de 600 sucursals per cada milió d'habitants a la fi de 2018 des de les més de 1.000 que existien durant els pitjors anys de la crisi financera, segons un estudi realitzat per la consultora McKinsey.

Malgrat la reestructuració que ja s'ha escomès, els bancs espanyols encara compten amb la xarxa més densa de tota Europa i Amèrica del Nord.

De fet, li separen més d'un centenar d'oficines per milió d'habitants del segon país que major xarxa té, que és Portugal, d'acord amb l'estudi, centrat en com la banca ha d'adaptar-se per a sobreviure en un entorn amb unes noves regles de joc.

Països Baixos, que compta amb 99 oficines per cada milió d'habitants, és la zona amb la xarxa bancària menys densa, seguit de Regne Unit, on hi ha 153 sucursals per cada milió de persones.

Just per darrere se situen el Canadà (161 per cada milió d'habitants), Suècia (183), Finlàndia (192), Dinamarca (196), Grècia (213), els Estats Units (306), Alemanya (358), Itàlia (486) i Portugal (725).

Segons McKinsey, la taxa de reducció de les sucursals sol estar vinculada a la disposició dels clients per a comprar productes bancaris per Internet o en els seus propis dispositius mòbils.

CONTRACTACIÓ ONLINE DE PRODUCTES

De fet, el 80% dels clients bancaris als països nòrdics estan oberts a la contractació online de productes financers, en comparació amb el 50% dels usuaris als països del Sud d'Europa.

Per a la consultora, els bancs deuen necessàriament reaccionar de forma "audaç" als canvis en les preferències dels seus clients, de manera que han d'establir objectius de vendes per canals digitals i encoratjar als clients menys motivats a fer el canvi. "Això requereix de major disciplina i inversions", subratlla.

Els bancs en mercats com els països nòrdics i Regne Unit han reduït la quantitat de clients que utilitzen sucursals fins a un 60% després de realitzar el canvi d'enfocament sobre com atendre els usuaris d'oficines i desviar-los cap a altres canals.

També creu que és necessari un màrqueting digital "més sofisticat", amb ofertes personalitzades en temps real, ja que la majoria dels clients busca ja informació sobre productes financers en Internet, però "poques" entitats són "efectives" a convertir aquestes consultes en vendes reals.

Per tant, la banca minorista es troba en una etapa de punt d'inflexió, mentre que McKinsey preveu que el ritme de canvi s'accelerarà significativament en els pròxims tres a cinc anys.

"L'èxit dependrà de la claredat en la direcció i de la velocitat i l'agilitat en l'execució. Els bancs que realitzin aquests canvis a temps aconseguiran una posició guanyadora en els seus mercats i començaran a competir a través de les fronteres", indica.

GIR EN LA FORMA TRADICIONAL DE CREIXEMENT

Fins a la crisi financera de 2007, el creixement dels dipòsits dels bancs minoristes estava estretament lligat a la grandària de la seva xarxa de sucursals.

No obstant això, aquesta relació s'ha afeblit durant l'última dècada. Segons l'informe realitzat per McKinsey, els dipòsits dels 25 bancs minoristes més grans dels Estats Units s'han més que duplicat (+210%) en els últims deu anys, mentre que la seva presència conjunta en termes d'oficines ha caigut en un 15% durant el mateix període.

"Aquesta correlació inversa és encara més nítida per als cinc principals bancs estatunidencs, que van reduir les seves sucursals en un 15% i van experimentar un augment dels dipòsits de 2,6 vegades (+257%)", detalla la consultora.