El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat apunta, a través d'un comunicat, que el Regne Unit és un mercat rellevant per a les empreses agroalimentàries de Catalunya. Ho demostra el fet que les exportacions agroalimentàries catalanes suposen el 13% del total d'exportacions amb destinació a aquest mercat. Així mateix, un total de 3.374 empreses catalanes hi exporten, de les quals 538 són d'alimentació i begudes (15,94%). El país anglosaxó és, doncs, el cinquè mercat de destinació de les exportacions agroalimentàries de Catalunya. Davant la importància del Regne Unit en la indústria alimentària catalana i les incerteses que genera un Brexit encara sense resoldre, un servei de la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (Prodeca), que forma part d'Agricultura, ha obert un nou canal d'informació i de consultes dirigit al sector agroalimentari.

El departament explica que es tracta d'un servei integral que inclou el canal Help Desk d'accés gratuït que pretén aportar informació pràctica i ràpida a totes aquelles empreses alimentàries que desitgin resoldre dubtes sobre el Brexit. D'aquesta manera, els experts sectorials de Prodeca podran compartir informació de gran utilitat per a la presa de decisió de les empreses, així com dades actualitzades i de difícil accés. A més a més, s'ha habilitat el web www.prodecabrexit.cat, on el sector agroalimentari estarà informat permanentment de l'evolució del Brexit i de les perspectives de consum alimentari al Regne Unit. D'altra banda, Agricultura informa que es faran diferents seminaris específics sobre el procés britànic a tot el territori i adaptar el contingut a les novetats que s'esdevinguin. Com a informació de context, el departament assegura que el Regne Unit és un país netament importador d'aliments atès que les seves produccions no són suficients per alimentar la seva població i importa més del 50% dels aliments que consumeix. Es tracta d'un mercat molt madur, amb una oferta molt variada i forta competència que, d'altra banda, facilita l'entrada i la consolidació de les empreses que tenen bons productes. Per tipologia de productes, els carnis lideren les exportacions amb el 22,67%.

Agricultura apunta que actualment el comerç intracomunitari, és a dir, entre els països de la UE, es beneficia d'una exempció d'aranzels en el 100% dels productes, tant si són agroalimentaris com d'altres sectors.

En un cas de Brexit sense acord, els aranzels aplicables als països de la Unió Europea serien els que s'apliquen sota els paràmetres de Nació Més Afavorida regulats per l'Organització Mundial de Comerç (OMC).