L'empresa manresana Funderia Condals ha guanyat una licitació de 700.000 euros per fabricar les plaques de ferro que s'utilitzen en les vies de tren a Bèlgica. La companyia ha aconseguit el projecte de millora de la xarxa ferroviària belga que havia licitat Infrabel, l'entitat pública belga responsable de la gestió i el manteniment de les infraestructures del país.

L'objectiu de l'encàrrec és millorar la funcionalitat de les vies i allargar-ne la vida útil. Segons el director comercial de l'empresa, David Burgués, el mercat belga "ofereix moltes oportunitats" perquès està començant a obrir-se "cap a la innovació al sector ferroviari, que tradicionalment és més estàtic que el de l'automòbil". Funderia Condals exporta el 96% de la seva facturació, d'uns 75 milions, principalment a la resta d'Europa.

L'empresa, d'origen familiar, fabrica les plaques de ferro que es fixaran a les noves travesses de formigó que subjecten les vies de tren als canvis amb encreuaments, substituint les peces de fusta que s'utilitzaven fins ara.

Les plaques es fabriquen a Manresa i s'envien a Bèlgica, on l'equip de constructors i enginyers de camins les instal·len. La previsió és que el projecte es completi durant el primer semestre d'aquest any.

La licitació amb Infrabel és la primera de la companyia catalana a Bèlgica, però ja treballa en altres projectes en aquest país, on factura prop de 2 MEUR. Funderia Condals té més de 200 treballadors i una filial a Eslovàquia. La companyia ha comptat amb l'assessorament d'ACCIÓ a Bèlgica en aquesta operació.