El president del Banc Central Europeu (BCE) va deixar clar ahir que la institució «no té tabús» per abordar les mesures no convencionals a la seva disposició, i va assenyalar que, en cas que no millorin les perspectives, «seran necessaris estímuls addicionals», i va incloure entre les alternatives una rebaixa dels tipus d'interès i la reactivació de les compres de deute, la qual cosa va provocar forts descensos en les rendibilitats exigides als bons de la zona euro.

«En absència de millores, de tal manera que el retorn sostingut de la inflació al nostre objectiu es vegi amenaçat, es requeriran estímuls addicionals», va defensar el banquer italià, qui va inaugurar per última vegada com a president del BCE el fòrum de bancs centrals que la institució organitza abans de cada estiu a la localitat portuguesa de Sintra.

Així, Draghi va anar un pas més enllà que en la seva última roda de premsa posterior a la reunió de política monetària del Consell de Govern del BCE, on ja va deixar clar que l'entitat no descarta l'opció d'abaixar els tipus d'interès, i va apuntar ahir que el màxim òrgan de govern de l'institut emissor deliberarà en les «pròximes setmanes» sobre com adaptar els diferents instruments a la seva disposició en funció dels riscos per a l'estabilitat de preus.

El president del BCE va reconèixer que la perspectiva de riscos per a l'eurozona continua inclinada a la baixa i que amenaces com el proteccionisme, els factors geopolítics o les vulnerabilitats d'economies emergents «no s'han dissipat», i va recordar que la institució pot respondre a un empitjorament mitjançant ajustos en l'orientació al futur de la política monetària de l'entitat, així com amb rebaixes dels tipus d'interès i/o amb la reactivació del programa de compres de deute, que va finalitzar el dia 31 de desembre passat.

En aquest sentit, Draghi va precisar que els límits aplicats sobre les diferents eines són específics respecte de les contingències a abordar, per la qual cosa ha subratllat que el BCE farà ús de tota la flexibilitat del seu mandat per complir-lo «i ho tornarà a fer per respondre a qualsevol repte futur per a l'estabilitat de preus».

El president dels Estats Units, Donald Trump, va criticar Draghi per haver anticipat que el BCE considerarà necessaris estímuls addicionals. «Mario Draghi acaba d'anunciar que podrien arribar nous estímuls, la qual cosa immediatament ha fet caure a l'euro davant del dòlar, i ha fet que sigui injustament més fàcil per a ells competir contra els Estats Units», va afirmar el president dels Estats Units en el seu perfil de la xarxa social Twitter. «Han estat fent això durant anys, juntament amb la Xina i d'altres», va afegir Trump.

Minuts abans que el president de l'institut emissor de la zona euro fes el seu anunci, cada euro es canviava per 1,1242 dòlars en el mercat. Després del discurs, els euros es canviaven per 1,1185 bitllets verds.

Amb les paraules de Mario Draghi, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys queia fins a un nou mínim històric del 0,395%.