El president de la Generalitat, Quim Torra, va alertar ahir sobre les fake news que corren sobre la salut de l'economia catalana amb ànims d'«intoxicar» i va instar a «allunyar-se» de les elits empresarials, que veu «desvinculades de la realitat del carrer» i de les persones.

Durant la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya, Torra va elogiar la marxa de l'economia catalana, que no respon a «les previsions catastrofista» fetes després de l'1-O, i va defensar les petites i mitjanes empreses davant les «elits». En un acte amb presència d'empresaris, el president català va advertir de l'ús de la «postveritat» des d'alguns àmbits i del paper de les anomenades «elits empresarials».

«Els empresaris teniu un rol important en la construcció del país que volem. Cal enviar un missatge d'esperança que l'economia va bé. Vosaltres, els empresaris catalans, sou els representants de l'economia real i dels llocs de treball. És necessari allunyar-se de les elits empresarials desvinculades de la realitat del carrer i allu-nyades de les persones», va dir.

«En temps de fake news i de postveritat és necessari tenir informes que rebatin les idees preconcebudes i les notícies que venen amb ànims intoxicadors», va assenyalar, per apuntar després: «Som un país madur que s'ha guanyat el dret a debatre de tot, sense por ni amenaces. Amb dades i rigor».

La Memòria Econòmica de Catalunya del 2018 conclou que l'economia catalana gaudeix de bona salut i té una important capacitat de «resistència», ja que el seu creixement es va desaccelerar el 2018 al mateix ritme que el de la resta d'economies del seu entorn, malgrat la seva major exposició als mercats exteriors. L'economia catalana va tancar l'any passat amb un creixement del PIB del 2,6% (segons Idescat), una taxa igual a l'estimada per a l'economia espanyola i 0,7 punts superior a la mitjana de la zona euro, la qual cosa la situa el 6% per sobre del nivell d'abans de la crisi. L'informe destaca que les vendes dirigides al mercat espanyol estan baixant, mentre que pugen les que van al mercat internacional, que ja representen gairebé el 65% del total, al temps que augmenten les empreses que exporten de manera regular. Aquest creixement exportador ha provocat que el nombre de companyies que venen de fora hagi arribat a un màxim històric de 17.239, el 33,3% del total d'Espanya.