El nombre d'empreses que formen part de clústers a Catalunya s'ha multiplicat per quatre en deu anys, segons dades que va fer públiques ahir el Govern català.

Actualment fins a 2.300 empreses pertanyen als 30 clústers catalans, que representen el 30% del PIB català i generen més de 300.000 llocs de treball.

Es tracta de les xifres més altes des que l'any 1992 van néixer els programes de la Generalitat d'impuls a la competitivitat del teixit empresarial català a través de la metodologia de clústers.

Els últims en incorporar-s'hi són el Clustermoto i el Leather Cluster Barcelona. Segons va donar a conèixer la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el 76% de les empreses membres d'aquestes agrupacions asseguren que formar-ne part les fa ser més competitives.

Després de reunir-se amb els presidents dels clústers catalans, Chacón va assegurar que «clúster és sinònim de competitivitat». En aquest sentit, segons les dades fetes públiques durant la trobada, el 91% de les empreses membres inverteixen en recerca, desenvolupament (R+D) i innovació, «un percentatge molt superior a la resta». De fet, més de la meitat (57%) inverteixen més del 3% de la seva facturació en activitats d'R+D.

Competició i cooperació

Un clúster és un conjunt d'empreses i agents de l'entorn -universitats o centres tecnològics- d'un àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada.

Segons xifres d'Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Coneixement, un 69,1% són pimes, un 11,9% grans empreses, un 7,8% centres de recerca i proveïdors de coneixement, un 7,3% start-ups i un 4% altres agents de l'entorn.

Chacón va assenyalar que Catalunya ha estat pionera en la creació de clústers i que en l'actualitat disposa d'un ecosistema «únic» que «combina l'impuls públic continuat, la seu d'organitzacions internacionals de referència amb formació específica i algunes de les consultores especialitzades de referència global».

Actualment, alguns dels països més competitius del món que treballen mitjançant clústers són Corea del Sud, Singapur, el Canadà, Dinamarca, Noruega i Alemanya.