Les entitats catalanes van rebre 972,2 milions d'euros entre el 2014 i el 2017, xifra que suposa el 21% del total del finançament europeu de naturalesa competitiva captat per entitats de l'Estat.

D'altra banda, tal com va explicar ahir el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, Catalunya ocuparia la posició número 14 entre els estats de la Unió Europea pel que fa a finançament rebut, xifra superior a la de països com Finlàndia, Hongria o Irlanda.

«Tenim terreny per millorar, tot i que estem per davant de països sobirans de la UE, que tenen eines que el Govern de Catalunya no té», va explicar Bosch, que va valorar «l'esforç de Catalunya per situar-se en aquesta posició i ser entre els més competitius».

Segons l'estudi, elaborat pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari CREDA UPC-IRTA, un total de 918 entitats van rebre finançament europeu en aquest període. Aquesta xifra representa el 23% del total de les entitats beneficiàries a Espanya.

En aquest sentit, el conseller Bosch va mostrar-se satisfet amb els resultats, que segons ell demostren que Catalunya està «inserida en el panorama europeu i internacional», i «contribueix notablement als objectius i les prioritats de la Unió Europea». «La nostra obligació és projectar-nos internacionalment, i ho continuarem fent perquè pensem en les oportunitats i el benestar dels ciutadans», va afegir.

Pel que fa a les entitats beneficiàries catalanes, el 39% dels fons obtinguts s'han concentrat en centres de recerca, mentre que les empreses n'han rebut el 23% i les universitats, el 22%. En aquest sentit, quatre universitats catalanes són les principals beneficiàries d'aquest tipus de fons europeus a Catalunya. Són la Universitat Politècnica de Catalunya, amb 50,8 milions d'euros; la Universitat de Barcelona (UB), amb 46 milions d'euros; la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb 45,2 milions d'euros, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb 39,7 milions d'Euros.

De les 25 principals entitats beneficiàries a Espanya, vuit tenen seu a Catalunya. Es tracta de les quatre universitats mencionades (UPC, UB, UPF, UAB), a les quals s'afegeixen la Fundació Centre de Regulació Genòmica, el Consorci Barcelona Supercomputing Center, la Fundació Institut de Ciències Fotòniques i la Fundació Oxfam Intermón.