Unió de Pagesos (UP) va demanar el dia 4 de juliol que la protecció de les oliveres monumentals que preveu la proposició de llei sigui voluntària i que l'Administració compensi tots els sobrecostos i lucres cessants de la pagesia que s'hi vulgui acollir a través d'un ajut. El sindicat va exposar dijous de la setmana passada el seu posicionament sobre aquesta norma en una intervenció davant la comissió de Territori al Parlament de Catalunya.

Un dels punts de desacord del sindicat amb el contingut de la proposició és el fet que amb la prohibició de l'extracció, trasplantament i comercialització dels exemplars monumentals no es reconeix als titulars d'aquests arbres el paper que han tingut en la seva preservació ni garanteix la gestió futura, ja que la prohibició d'aquestes tasques pot fomentar l'abandonament de les oliveres pel fet que porta associats més costos.

Compensació

En aquest sentit, Unió de Pagesos considera que la proposició de llei implica una forta limitació de l'activitat agrària i de la lliure decisió empresarial del productor, a més d'impossibilitar la modernització de les parcel·les afectades, ja que no es podran reconvertir ni canviar d'orientació productiva.

El sindicat entén que caldria definir de manera clara la consideració d'olivera monumental, que la protecció hauria de ser voluntària i, alhora, també caldria compensar els propietaris, ja que el fet que siguin únicament els agricultors els que n'assumeixin el manteniment implica un increment dels costos i una pèrdua de la productivitat.