Les dones només ocupen el 8% de les feines especialitzades relacionades amb les noves tecnologies a Catalunya, segons dades del baròmetre del sector tecnològic elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya. Tot i que el percentatge total de presència femenina en empreses TIC ronda el 30%, la majoria de vegades s'encarreguen de tasques de recursos humans o finances. La falta de presència femenina «afebleix» un sector amb un atur del 3% i uns sous superiors a la mitjana, va dir ahir el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en la presentació de l'estudi.

Segons el baròmetre, la demanda de professionals tecnològics entre les empreses del sector TIC a Barcelona ha pujat el 40%, però l'oferta de treballadors només ha crescut el 7,6%. La dificultat per contractar nous professionals es posiciona així com un dels principals frens al sector a Catalunya, i en tan sols dos anys ha passat de ser la setena a la primera preocupació entre les empreses tecnològiques, al davant de reivindicacions històriques com les infraestructures.

L'estudi, elaborat anualment pel Cercle Tecnològic de Catalu-nya, recull, a través d'una mostra de 1.019 empreses, les percepcions per elaborar una fotografia exhaustiva del sector TIC català, el seu ecosistema empresarial i els seus problemes.

Segons el baròmetre, Catalu-nya va arribar a les 15.757 empreses tecnològiques el 2018, el 4,5% més que l'any anterior, i va acumular una plantilla de 106.400 persones, de les quals més de la meitat (59.393) treballen a l'àrea metropolitana de Barcelona. Així mateix, el 47% d'aquestes empreses tecnològiques catalanes van aconseguir una facturació el 2,5% superior al tancament de l'exercici del 2018 en comparació a l'any anterior, i per a aquest any el 48,5% tenen previsions de creixement també del 2,5%.

El baròmetre destaca les «oportunitats» de les tecnologies no només per fer més eficients els processos de producció de les empreses gràcies a la digitalització, sinó també com una eina per augmentar la seva facturació, motiu pel qual demana diàleg entre administracions i empreses per accelerar el procés.

En resposta a les demandes del sector plasmades a l'informe, Puigneró avança que el Govern té previst aprovar al llarg de les següents setmanes dos plans per potenciar les assignatures de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques a les escoles catalanes, i un pla de reconversió de sectors a l'àmbit digital. Respecte a la poca presència de dones en el sector, el conseller afirma que la principal causa es troba a les escoles, on les nenes sovint veuen les tecnologies com a professions masculines, una barrera que, segons Puigneró, «és fonamental trencar». En aquest sentit, recorda que el Govern impulsa els premis Dona TIC, i en col·laboració amb la conselleria d'Educació demana a dones que treballen en el sector que ofereixin xerrades a les escoles, dues iniciatives que permeten visibilitzar les dones i acostar les noves tecnologies a les alumnes.