Unió de Pagesos de Catalunya ha reclamat a la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ajudes concretes per pal·liar la situació dels viticultors afectats pel cop de calor en diferents zones de Catalunya que hi ha hagut entre final de juny i principi de juliol, segons ha informat el sindicat en un comunicat.

A l'espera dels informes del departament, el sindicat estima unes pèrdues de fins al 30% de la producció en zones de camp entre Tarragona i les Terres de l'Ebre, com la serra d'Almos, el Masroig, els Guiamets, Capçanes, Marçà, Tivissa, Garcia i Móra la Nova, on molta vinya ha estat cremada -la varietat més afectada és la carinyena.

Per aquest motiu, des d'Unió de Pagesos veuen convenient habilitar les mesures necessàries per cobrir els danys ocasionats, perquè consideren «insuficient l'assegurança que cobreix les vinyes per cop de calor», la qual cobreix a nivell d'explotació i no de parcel·la.

Per tant, el sector del vi d'Unió de Pagesos demanarà al departament i a l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (ENESA) passar el dany per cop de calor a la de riscos excepcionals, perquè així es compti la parcel·la i no la totalitat de l'explotació.

D'altra banda, també han insistit que s'han de regular els preus assegurables de la vinya als preus reals de mercat que es paga per cadascuna de les denominacions d'origen, que ara com ara a les zones afectades són molt inferiors.