Representants de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Delegació del Govern es van reunir ahir amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i van acordar estudiar mesures urgents davant la crisi d'habitatge, com la compra de pisos de la Sareb per a famílies desnonades.

Es tracta de la primera vegada que les tres administracions s'han trobat per buscar solucions a l'emergència habitacional, després de la petició de la PAH de crear un comitè de crisi i que diversos de les seves activistes es tanquessin el 18 de juliol passat al vestíbul del consistori per reclamar que s'apliqui la llei catalana contra els desnonaments. «Estem molt satisfets que, gràcies a la pressió de la ciutadania, les tres administracions s'hagin reunit i reconegut que estem en una situació d'excepcionalitat», va celebrar davant els mitjans el portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs.

Les tres administracions es van emplaçar a una reunió tècnica la setmana vinent i a elaborar un pla executiu que estigui a punt al principi de setembre i en què s'ofereixi una solució a les 600 famílies desnonades que viuen actualment a pensions, a l'espera que se'ls assigni un habitatge a Barcelona.

Algunes de les mesures que s'han posat damunt de la taula són la gestió dels pisos buits que la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) té a la ciutat, augmentar el parc de lloguer públic o generar un cens dels solars que estan en mans de les tres administracions, encara que estan pendents de concretar. «Ens ocuparem que no sigui un brindis al sol i que es compleixi, fins i tot es podria fer extensiu a la resta de Catalunya i de l'Estat», va dir Mas de Xaxàs a la sortida de la reunió.

Segons el secretari d'Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, la reunió va servir per encarar «la principal problemàtica: les més de 1.300 famílies que es troben en llistes d'espera de les taules d'emergència a Catalunya, a l'espera d'habitatge», de les quals més de 600 són a Barcelona, reallotjades en pensions. «A curt termini, hem d'arribar a acords amb els grans tenidors d'habitatge, com la Sareb», va afegir.