El procés no ha impactat de manera significativa en la inversió estrangera a Catalunya, ja que aquesta lidera la inversió productiva estrangera de l'Estat, segons el president de la Cambra, Joan Canadell, que assegura que fins i tot ha tingut una part positiva, en posar Barcelona «més al mapa».

El nou president de la Cambra de Barcelona va presentar ahir un estudi monogràfic sobre la inversió estrangera directa a Catalunya per comparació amb la Comunitat de Madrid i la resta del país al llarg del període 2003-2017. L'estudi destaca que Catalunya va concentrar el 22,5% de la inversió productiva estrangera -que no té en compte la inversió financera- el 2017, per damunt del seu pes en l'economia espanyola, mentre que Madrid va obtenir el 17,1%, per sota del seu pes al PIB estatal. Això no obstant, si es té en compte l'«efecte seu» (que comptabilitza inversions on hi ha la seu, encara que no es facin allà), el pes de Madrid augmenta fins al 68,1% i el de Catalunya baixa fins al 13%.

Aquest és el primer estudi que ha encarregat la nova direcció de la Cambra de Barcelona per «contrarestar les fake news» que s'han fet amb la interpretació d'algunes dades per intentar crear un estat d'opinió contrari al procés, segons Canadell, que considera «inacceptable» parlar d'inversions sense tenir en compte l'«efecte seu». Per a Canadell, aquest efecte subestima l'impacte econòmic de la inversió estrangera a Catalunya entre un 30 i un 40%.

Sense respostes en castellà

Joan Canadell va assegurar ahir que el comitè directiu de l'entitat ha pres la decisió de fer les rodes de premsa només en català, perquè el reglament de la cambra diu que «s'han de fer en català».

A principis de juliol i en la seva primera roda de premsa com a president de la Cambra, Canadell ja va dir que estudiaria la possibilitat de no respondre en castellà les preguntes dels periodistes, atès que les seves declaracions es poden traduir directament del català utilitzant els subtítols a la televisió. Ahir una periodista li va demanar que li contestés a una pregunta en castellà i Canadell va explicar que el comitè directiu de la Cambra havia pres aquesta decisió. A més, va dir que contestar dues vegades la mateixa pregunta en dues llengües pot fer que el resultat sigui diferent i «prefereixo fer-ho en català», va dir.