Nissan farà 12.500 acomiadaments a escala mundial fins a finals de l'any fiscal del 2022, segons va anunciar ahir el director executiu de la companyia, Hiroto Saikawa.

En un comunicat, la multinacional japonesa va explicar que reduirà el 10% la seva capacitat de producció i en el mateix percentatge la seva línia de productes «amb l'objectiu de millorar la competitivitat i se centrarà en la inversió en models centrals globals i models regionals estratègics».

No se sap encara si la planta catalana de la multinacional japonesa estarà afectada per aquests acomiadaments, després que al maig ja es van acordar 550 prejubilacions i 50 baixes voluntàries. La direcció a Barcelona i els sindicats van reunir-se ahir a la tarda.

El mes de maig, Nissan va signar un acord amb els sindicats, segons el qual va acordar-se la sortida de 600 persones a Barcelona mitjançant prejubilacions i baixes incentivades. A més, en els mesos anteriors hi va haver un centenar de baixes voluntàries.

Aquestes sortides s'emmarcarien en el primer grup d'afectats per les retallades, però això no implica que les plantes catalanes estiguin exemptes de patir un nou ajust.

«Tenim una gran sensació d'incertesa davant d'una notícia d'aquesta magnitud, amb una retallada global de la qual no sabem els detalls», va lamentar ahir un representant sindical.

Al comunicat, Nissan va explicar que està implementant «reformes estratègiques» per tal de construir una base operativa que garanteixi una rendibilitat coherent i sostenible a mitjà termini. L'empresa va afegir que avança ràpidament per optimitzar les estructures de costos i les operacions de fabricació, al mateix temps que millora el valor de la marca.

D'altra banda, Nissan va explicar que continuarà fent inversions «substancials» en tecnologies que reforcin la competitivitat del producte en el marc de la seva visió Nissan Intelligent Mobility. Això inclou el sistema d'assistència de conductors ProPILOT, així com el llançament de vehicles amb xarxes electrificades, inclosos els models e-Power i models de bateries elèctriques, en nous mercats.

A més, Nissan continuarà expandint-se a noves àrees de negoci, en línia amb l'acord amb Waymo per explorar els serveis de mobilitat sense conductor al Japó i França.