El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir el tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament en el 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà en el -0,40%, i la facilitat de préstec en el 0,25%. No obstant això, el Consell de Govern ha decidit modificar per tercera vegada aquest any el seu pronòstic respecte als tipus d'interès. El nou full de ruta marcat pel BCE especifica que els tipus d'interès es mantindran «en el seu nivell actual o més baixos almenys fins al primer semestre del 2020», va explicar l'entitat.

Així mateix, l'institut emissor «té intenció de continuar reinvertint, al complet, els pagaments principals del deute que venci sota el programa de compra d'actius per un període de temps prolongat, fins que comencin a pujar els tipus d'interès», va afegir.

La nova ronda d'estímuls aprovada pel president del BCE, Mario Draghi, també indica que és necessària una posició «més acomodatícia» durant un període prolongat de temps.

«Si el pronòstic a mitjà termini continua baixant, el Consell de Govern està determinat a actuar, en línia amb el seu objectiu de simetria en l'objectiu d'inflació», ha afegit. Per tant, el BCE ha subratllat que «està llest» per ajustar tots els seus instruments per assegurar-se que la inflació arriba a l'objectiu del 2% «de manera sostenible». L'autoritat monetària ha avançat que ha encomanat a «comitès rellevants» de l'Eurosistema examinar opcions per complir aquests objectius, com segmentar la taxa de facilitat de dipòsit i reprendre les compres.

D'altra banda, l'oficina comunitària d'estadística, l'Eurostat, va publicar ahir que el producte interior brut de la zona euro va registrar una expansió anual de l'1,2% en el primer trimestre de 2019, la mateixa xifra que en el trimestre precedent.