Larry Fink és l'home més poderós del mercat. Com a CEO de BlackRock, la gestora de fons més gran del món, cada any envia una carta als directius de les principals empreses europees i nord-americanes on la seva entitat té participació per compartir la seva visió del mercat i les claus per millorar. Una d'aquestes claus és la diversificació.

Com Fink esgrimeix, les empreses que comptin amb un consell d'administració diversificat estaran més a prop de l'èxit. L'empresari i financer nord-americà considera que els òrgans de direcció els membres dels quals són de diferent sexe, procedència, experiència professional i semblança tenen una mentalitat més oberta i diversa. "Tenen menys probabilitats de caure en el parany del pensament únic o de passar per alt noves amenaces per al model de negoci de l'empresa. A més, estan més ben preparats per identificar oportunitats que fomentin el creixement a llarg termini", pot llegir-se en una de les seves esperades cartes.

No és una cosa nova. El 2014 Apple Inc. va llançar un vídeo, titulat "Inclusion inspires innovation" (La inclusió inspira la innovació), que destacava precisament la importància de la diversitat en el treball. Segons el gegant tecnològic, aquesta diversificació és l'eix i motor principal de l'èxit d'una empresa, cosa que queda palesa a través de diversos exemples reals entre els seus empleats.

Rastrejant la literatura sobre el tema també trobem les paraules de Matthew Carpenter-Arévalo, exempleat de Google, sobre la importància de contractar empleats amb perfils molt diversos. "Google sempre ha insistit que la diversitat de la seva mà d'obra és clau en el seu èxit. En dir diversitat, em refereixo a tot tipus de diversitat, inclosa l'ètnica, la cultural, de formació i d'interessos.

En el meu equip hi havia persones que eren músics, d'altres que eren psicòlegs, i d'altres que eren economistes, tots fent un treball de vendes de productes tècnics. Molts érem nascuts fora dels EUA, i entre els 25 parlàvem més de 10 idiomes deferents. En ajuntar persones amb experiències i formacions tan diferents, es poden trobar diferents perspectives per resoldre problemes difícils. En fi, la diversitat és clau per generar molta creativitat, cosa necessària per competir en una indústria tan dinàmica com la de la tecnologia ", explica en el seu article "10 Coses que fa Google per seleccionar personal".

Queda palès que algunes de les empreses de més èxit del món disposen de plantilles heterogènies i òrgans de direcció diversos. Si ho diu Apple, ho subratlla Google i ho defensa Larry Fink, el fons que gestiona 5,3 bilions d'euros (gairebé tant com el PIB d'Alemanya i França junts), caldrà prendre'n nota. Estem davant un avantatge competitiu.

Beneficis de la diversificació del capital humà a les empreses

1. Innovació i Creativitat. La diversitat permet l'ingrés de noves idees d'empleats de diferents orígens que ajuden a promoure el desenvolupament de l'organització i és clau a l'hora de prendre decisions i resoldre conflictes. Un equip divers és un equip fort.

2. Responsabilitat i inclusió social. S'obre la porta a grups socials que han patit discriminació laboral, com dones, minories ètniques o persones amb discapacitat

3. Atracció i retenció de talent. L'adaptabilitat i satisfacció laboral sol ser més gran en empreses que aposten per la diversitat en els seus grups de treball. A més, és un al·licient per atreure i retenir el talent jove.