CCOO afirma que la «paràlisi» de la indústria frena el creixement de l'economia i adverteix que les empreses del sector no estan preocupades per renovar els seus equips ni per ampliar la seva capacitat productiva, a pesar que s'han recuperat menys de la meitat dels 811.000 llocs de treball que es van destruir durant la crisi en els sectors industrials.

Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen d'un recent informe de CCOO d'Indústria, que adverteix que, encara que no han parat d'augmentar els llocs de treball en sectors relacionats amb la Indústria des de l'any 2014, el ritme ha baixat de manera progressiva durant els últims mesos.

La xifra de persones que estan ocupades en la indústria va augmentar en 2018 un 1%, mentre que en la construcció va créixer un 9,3% i en serveis ho va fer en un 2,4%. Les majors caigudes es van registrar en l'acte, el tèxtil i el sector alimentari.

«La indústria espanyola té problemes», alerta CCOO sobre un sector amb 2,7 milions de persones que «creix poc en activitat i en ocupació», en el qual troba a faltar una actuació política i governamental que afronti aquesta «feblesa».

En aquest sentit, lamenta que no acaba d'arrencar el Pacte d'Estat per la Indústria que defensen el sindicat i les principals associacions patronals des de l'any 2016. «El PP el va deixar estancat i el PSOE no el va voler impulsar», critica el sindicat, que advoca per reforçar el diàleg social i que l'Administració es comprometi a coordinar les mesures que es defineixin.

La sectorial de CCOO d'Indústria reclama mesures i instruments d'actuació ministerial i governamental que afrontin un futur industrial digitalitzat, pels efectes que s'esperen en l'ocupació, ja que, segons càlculs de l'OCDE, el 21,7% dels llocs de treball podria ser automatitzat.

Per avançar-se als canvis, el sindicat va iniciar recentment un procés d'elaboració de propostes concretes sobre indústria, transició energètica i mobilitat sostenible (Items), les conclusions del qual arribaran al novembre. Les propostes tractaran objectius de descarbonització i l'enfortiment del teixit industrial i tecnològic.