La disjuntiva d'optar per estalviar o invertir és una de les que es presenten amb freqüència en aquelles persones que volen extreure un millor rendiment al seu capital econòmic. Es tracta, segons els experts, d'una decisió complexa, que en general no admet solucions en un únic sentit, i en les que convé examinar múltiples factors, com l'objectiu final, l'horitzó temporal i l'assessorament extern necessari.

"Les dues coses són no només compatibles, sinó necessàries i fins i tot imperatives per a qualsevol perfil de client, ja que és imprescindible quantificar el capital necessari de cara a complir uns objectius o expectatives vitals, en lloc d'estalviar o d'invertir aleatòriament", subratlla José Miguel Maté, vicepresident d'EFPA Espanya, la delegació nacional de l'Associació Europea d'Assessoria i Planificació Financera.

Davant d'un panorama com l'actual, marcat tant per la diversificació de productes com per la renascuda incertesa al voltant d'algunes vessants de l'economia, com el futur de les pensions, s'imposa assumir que "no hi ha una solució única per a tots", com indica David Carrasco, economista i vocal de la Junta de Govern de l'Institut d'Actuaris Espanyols, que advoca per revisar les "necessitats concretes" de cada client. A partir d'aquí, i a través del consell d'un expert, Carrasco aposta per prendre una decisió basant-se també en l'objectiu que es persegueixi amb la fórmula escollida, en els terminis de temps que manegi el client i, finalment, en la seva major o menor inclinació pel risc.

Mètodes adaptats a cada perfil

Les diferències entre estalvi i inversió consisteixen en diferents components. Mentre l'estalvi, articulat en general mitjançant dipòsits a termini, llibretes i comptes remunerats, presenta un menor nivell de risc, també ho és la seva rendibilitat. La inversió, per la seva banda, es formalitza principalment a través de productes de renda fixa (lletres, bons i obligacions), de renda variable (accions) i fons d'inversió, i inclou l'haver de fer front a la possibilitat de no assolir els rèdits desitjats i fins i tot de perdre el capital si no se'n produeix una revalorització.

Lucía Veiga, experta del comparador de productes financers iAhorro, defineix les qualitats bàsiques de cadascuna de les dues opcions. "Estalviar és una cosa que tots hauríem de fer, independentment dels ingressos o de la situació econòmica. L'estalvi és molt important per estar preparats davant d'imprevistos econòmics, com avaries al cotxe i a la casa, i també per assumir grans despeses com la compra d'un habitatge, adquirir un cotxe o una reforma. Hi ha diversos mètodes per fer-ho i és important trobar el que li funciona a cada perfil".

Un dels mètodes més recomanats és "apartar un 10% dels ingressos en el moment en què arriben al compte", de manera que constitueixin un punt de partida. Per la seva banda, la inversió es converteix en una opció a tenir en compte "per a aquells que tenen estalvis i es poden permetre prescindir-ne d'una quantitat determinada durant un temps", diu Lucía Veiga, que tot i això subratlla que també hi ha el risc de "perdre" aquest capital. Per tant, “la inversió és per a aquells diners que ens podem permetre perdre”. "Si bé és cert que hi ha molts tipus de productes d'inversió i no tots tenen el mateix grau de risc, en la majoria dels casos a més risc més possibilitats d'obtenir interessos més alts", resumeix l'analista de iAhorro.

Disciplina i compromís d'estalvi

El temps és una de les circumstàncies que condicionen l'estratègia d'estalviadors o d'inversors. "El factor veritablement rellevant és preguntar-se quan necessitarem els diners i per a què, o sigui, quant. Així, sabent quina quantitat es necessitarà en cada moment al llarg de la vida, tothom hauria de destinar a la seva consecució una part dels diners -invertir-, que prèviament hagi estat capaç d'estalviar", indica José Miguel Mate, vicepresident d'EFPA Espanya. Tant una figura com una altra poden orientar-se a un perfil més conservador o arriscat. "La recomanació que faria a qualsevol dels dos perfils és que abans de prendre qualsevol decisió valorin en quin moment necessitaran els diners i quant necessitaran haver acumulat o el necessari", resumeix José Miguel Maté.

Més enllà de la fórmula triada, estalvi o inversió, hi ha unes pautes que convé tenir molt en compte. "Cal pensar en l'objectiu que ens marquem i ser-hi conseqüent, el que significa comprometre-s'hi. És preferible mantenir uns ritmes d'estalvi diari en lloc de fer una aportació única i jugar-nos-ho tot en aquell moment ", explica David Carrasco, de l'Institut d'Actuaris. Carrasco crida a evitar un error "freqüent", el d'"invertir amb retrovisor". "Quan alguns productes han funcionat bé en el passat, la gent hi inverteix, però les rendibilitats passades no són garanties d'èxit, perquè les circumstàncies canvien", diu el membre de l'Institut d'Actuaris, que subratlla un altre dels riscos inherents a la inversió. Un client que, per una caiguda a la rendibilitat, abandona aquesta inversió i tracta de reenganxar després, quan els preus d'entrada s'han encarit.

Això no obstant, sigui quina sigui la solució triada, és important tenir en ment el context econòmic, que en l'actualitat està marcat pels tipus d'interès baixos. "És una situació a la qual és complicat veure-li un final en un horitzó proper. Actualment, tant actius amb risc com actius lliures de risc estan donant rendibilitats negatives. Construir un programa d'estalvi en què com a mínim es compensi la inflació fa necessari assumir determinats riscos. No hi ha solucions màgiques", conclou David Carrasco.