Les pimes són decisives per a la creació d'ocupació al país. Segons el VII Informe sobre finançament de la pime a Espanya, que va presentar la Confederació Espanyola de Societats de Garantia, s'estima que prop de 140.000 pimes crearan 390.000 llocs de treball en els pròxims tres anys, si troben el finançament necessari.

Les petites i mitjanes empreses necessiten els bancs per poder dur a terme la seva activitat empresarial. És per això responsabilitat de tots els agents impulsar el seu desenvolupament econòmic. Si les empreses creixen, ho fa l'economia del país.

Per això, Santander Espanya, que té una quota de mercat del 25% en aquest segment, posa a disposició de les pimes tot tipus de solucions de finançament per emprendre o per fer més grans els seus negocis.

Fons de deute privat

Una de les opcions a la qual una pime pot accedir és el Fons Smart del Banc Santander. Aquest fons de deute privat de 620 milions d'euros és el primer a Espanya que ofereix a les empreses una via de finançament estratègica per a projectes amb criteris de creixement, sostenibilitat, innovació, digitalització i generació d'ocupació. El fons està destinat a finançar el creixement a llarg termini d'empreses de fins a 100 milions d'euros de facturació. Funciona com una activitat separada de la concessió ordinària de crèdit del Santander amb condicions més flexibles. Amb aquesta fórmula, la direcció de l'empresa que rebi els diners seguirà estant al capdavant del 100% de la seva gestió.

Línies d'actuació

El Fons Smart es divideix en tres línies segons la fase de desenvolupament en què es trobin els projectes.

En primer lloc, el Fons Smart Impulse és per a la fase d'expansió ràpida o post-start up. Aquest fons disposa de 20 milions d'euros. Està destinat a empreses que facturen fins a 3 milions d'euros, amb creixement exponencial en ingressos i que tinguin com a objectiu un màxim de 2 milions de finançament fins a cinc anys. El fons invertirà en aquestes companyies a través de deute ordinari i subordinat, encara que hi ha previstes altres fórmules com el finançament convertible.

En segon lloc, el Fons Smart Growth per a la fase de creixement o pime. Té una dotació de 500 milions d'euros i busca empreses amb una facturació d'entre 3 i 100 milions d'euros, que tinguin un creixement EBITDA i que necessiten finançament per un import d'entre 1 i 15 milions d'euros amb un termini màxim de deu anys. Es durà a terme a través de deute ordinari i convertible.

Finalment, el Fons Smart Progress per a la fase de consolidació o postpime està dotat amb 100 milions d'euros. Es destina a projectes consolidats que tinguin entre 10 i 100 milions d'ingressos, un creixement rendible i que busquin un finançament d'entre 1 a 10 milions d'euros en un màxim de 10 anys. S'invertirà a través de deute ordinari i subordinat.

Amb aquesta eina, el Banc Santander dona suport al progrés de les empreses i les acompanya en totes les fases de desenvolupament. El Fons Smart permet que les empreses puguin posar el focus en el seu creixement sostenible, desenvolupar projectes d'alt impacte i beneficiar-se d'un assessorament permanent.

Internacionalització

Banc Santander també dona suport a les empreses espanyoles perquè s'iniciïn en l'activitat internacional i perquè les que ja ho han fet, s'obrin a nous mercats i, fins i tot, arribin a instal·lar-se en altres geografies. Aquest és el cas, per exemple, de Santander Trade, una eina digital que permet connectar empreses de diferents països perquè estableixin relacions comercials entre elles i que ofereix, a més, una àmplia informació sobre el sector exterior. Un altre exemple és International Desk, que ajuda les pimes a establir-se en un altre país on el Grup Santander té banc comercial, amb atenció personalitzada i multilingüe.

De fet, Santander és el primer banc en concessió de préstecs a empreses per a operacions internacionals. Des del 2011 ha donat suport a més de 4.500 clients per fer el salt a l'exterior, així com l'establiment de més de 2.200 empreses estrangeres a Espanya. En aquest darrer any, Santander ha ajudat en les transaccions internacionals més de 66.000 empreses i ha concedit préstecs per a operacions internacionals per valor de 17.000 milions d'euros.