El dret a la desconnexió digital s'obre pas lentament en els convenis col·lectius més enllà dels anuncis d'acords de grans grups, com Telefónica.

En el primer estiu en vigor, més de la meitat de la població activa espanyola declara que respon correus i trucades de feina mentre està de vacances. Unes pràctiques que, segons l'advocat laboralista del Col·lectiu Ronda Nacho Par-ra, posen en risc la salut i vulneren el dret a la intimitat.

La Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD) reconeix el dret des del desembre del 2018 però deixa als sindicats i les empreses les limitacions de l'ús dels dispositius digitals a la feina.

Uns i altres mostren una visió diferent de com s'ha d'afrontar: la patronal demana flexibilitat per aplicar-lo i que s'acceptin els complements econòmics de disponibilitat, i els sindicats exigeixen que s'avanci en la negociació del registre obligatori de jornada per poder avançar en el dret a la desconnexió digital.

La LOPD, aprovada el desembre del 2018, serveix com a marc general per protegir la intimitat personal, la igualtat de gènere i prevenir riscos d'estrès, ansietat o tecnofòbia, però no preveu de quina manera s'ha d'establir l'ús dels dispositius digitals a la feina, que recau en les empreses que hauran de consultar els criteris que utilitzarà amb la representació dels treballadors.

La primera empresa que va afegir el dret a la desconnexió digital al seu conveni col·lectiu és l'asseguradora Axa, que des de l'estiu del 2017 prohibeix el contacte amb els treballadors fora de la seva jornada. La directora de Relacions Laborals de l'empresa a l'Estat, Carmen Corbatón, va explicar a ACN que la mesura perseguia promoure un canvi de cultura del treball que permeti la conciliació de la vida laboral i familiar i no pas crear un sistema de «sancions». «El que busquem és adaptar l'ús de la tecnologia a l'oportunitat que és i no als riscos que suposa», apunta Corbatón.