09 de agost de 2019
09.08.2019

El canvi climàtic provoca pèrdues del 33% en la collita de cereal a Catalunya

La producció ha estat especialment baixa a la demarcació de Lleida

08.08.2019 | 23:26
Detall d'una planta de cereal on es poden observar els efectes de la sequera

Els pagesos catalans han recol·lectat aquest 2019 un total de 793.888 tones de cereal, el 33% menys que l'any passat.

El motiu, segons han explicat des de l'Associació Agrària de Joves Agricultors, és el canvi climàtic. Les fortes pluges de la tardor van retardar la sembra i, després, durant l'hivern, no va ploure en tres mesos.

La presidenta d'ASAJA, Rosa Pruna, va explicar ahir que la campanya ha estat «irregular» a tot el territori. Girona i la Catalunya Central són les úniques demarcacions on s'ha salvat la temporada, mentre que a Lleida és on s'han registrat més pèrdues (38%).

Pruna creu que, lamentablement, això pot tenir conseqüències per a la butxaca dels consumidors. «Amb l'excusa que hi ha menys producció, els intermediaris poden apujar el preu, tot i que al pagès se li continua pagant el mateix, un preu molt baix», va afegir la presidenta d'ASAJA.

Pruna va explicar que davant del canvi climàtic la pagesia haurà de replantejar-se les varietats de cereal que sembra. «Potser s'hauran de fer varietats de blat més resistents a la sequera com, per exemple, l'espelta», va assegurar.

De fet, la presidenta d'ASAJA va explicar que, a territoris com Osona, alguns pagesos substitueixen el cultiu de blat pel de colze, que funciona millor amb sequera.

La davallada en la collita de cereal ha estat general a tot Europa. A Espanya, les pèrdues han estat del 26% i, a la Unió Europea, del 0,6%. Pruna lamenta que, malauradament, això podrà tenir conseqüències per a la butxaca del consumidor, tot i que no hauria de ser així, ja que, segons assegura el pagès, continua cobrant un preu molt baix pel producte.

D'altra banda, pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues van anunciar ahir que tornaran a tallar la C-12, a Flix, per tercer diumenge consecutiu. Ho van decidir en una assemblea informativa celebrada dimecres a la nit a Bovera amb la participació d'agricultors de les poblacions afectades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit