L'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) augura que la verema d'aquest 2019 serà, de forma general, de quantitat «igual o una mica superior» a l'any passat.

En seran una excepció, però, les zones que van patir danys per l'onada de calor del mes de juny. L'ens assenyala especialment les parcel·les situades al Priorat, Ribera d'Ebre, Alt Empordà i Terra Alta, i casos puntuals del Bages.

Les pèrdues de producció més importants per la calorada han estat en vinyes joves, de menys de quinze anys i amb poca retenció hídrica al sòl, i la varietat més afectada ha estat la carinyena. Segons els serveis tècnics de l'INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes, la verema arriba amb una mica de retard respecte als darrers anys.

Zones vitícoles

Per zones vitícoles, a la subzona de Raimat de Costers del Segre van començar a collir el 8 d'agost. Al Penedès i a la a la Ribera d'Ebre, en canvi, es començarà a veremar al voltant del 20 d'agost, principalment amb les varietats chardonnay i pinot noir.

Pel que fa a la DO Tarragona, preveu un retard d'entre 7 i 10 dies, començant a collir chardonnay el 15 d'agost i macabeu cap al dia 25.

A la resta de DO Tarragona es generalitzarà l'inici de la verema la primera setmana de setembre i s'allargarà fins a mitjan o final d'octubre.

Respecte a la qualitat sanitària del raïm, l'INCAVI garanteix que aquesta és «òptima». Destaca que les condicions meteorològiques han fet que les afectacions dels fongs míldiu, oïdi i corc del raïm hagin estat molt baixes, gairebé inexistents.

Tot i les bones perspectives, l'ens recorda que caldrà estar amatent en les precipitacions del mes d'agost i setembre, que poden incidir en el volum final de producció.