Els treballadors de terra d'Iberia a l'Aeroport de Barcelona-El Prat van convocar noves jornades de vaga per als dies 24, 25, 30 i 31 d'agost per exigir millores laborals. Aquests treballadors ja van dur a terme dues jornades d'aturades els dies 27 i 28 de juliol que van obligar a cancel·lar desenes de vols i van causar retards generalitzats, ja que aquest col·lectiu presta servei a una trentena d'aerolínies, entre elles Vueling, British Airways, Air Lingus o Level.

Segons va informar ahir UGT, el comitè d'empresa d'Iberia Barcelona ha pres la decisió de tornar a la vaga davant la «passivitat» de la companyia, que en aquestes dues setmanes no ha presentat noves propostes per atendre les reivindicacions de la plantilla ni millorar les condicions de treball.

Després d'aquest primer cap de setmana de protestes, la conselleria de Treball de la Generalitat va emplaçar a la representació dels treballadors i a l'empresa a reprendre la negociació amb la finalitat d'evitar noves aturades en període estival.

No obstant això, el comitè, amb majoria d'UGT, denuncia la «falta d'interès» de l'empresa per solucionar els problemes de l'aeroport i donar una resposta a les peticions de la plantilla, que són: acabar amb la falta de personal, donar estabilitat a la plantilla, transformant els treballadors fixos a temps parcial a fixos a temps complet, posar fi a «l'abús» de les hores extres, reorganitzar els torns per facilitar la conciliació.

Aquesta vaga s'afegeix a la que estan duent a terme des de fa dies els vigilants de seguretat, que ahir van presentar dues denúncies perquè consideren que s'estan vulnerant els seus drets. La primera van entregar-la a Inspecció de Treball, on van denunciar que Trablisa -empresa concessionària- està traslladant personal d'altres aeroports cap a Barcelona per minimitzar els efectes de la vaga.

També van reclamar que la companyia els entregui informació sobre el seguiment de l'aturada, que es revisin els descansos del personal i la «pressió» que estaria exercint la Guàrdia Civil.

La resposta d'Iberia

Per la seva part, la companyia Iberia assegura, en referència a la convocatòria de vaga del personal de terra a l'aeroport del Prat, que està disposada a negociar amb el personal sobre «tots aquells aspectes susceptibles de ser acordats a escala local».

No obstant això, en referència a la transformació de contractes, no poden negociar amb el Comitè de Vaga de Barcelona, ja que, segons la companyia, «estan fora de l'àmbit de competències d'aquest comitè».

Les aturades, convocades per la UGT i USO, estan previstes per als dies 24, 25, 30 i 31 d'agost. Iberia afegeix que els treballadors i l'empresa s'han reunit tres vegades en els últims quinze dies (31 de juliol, 2 i 7 d'agost), i que la companyia els ha fet «una oferta». També recalca que hi ha prevista una reunió la setmana vinent.

A més, Iberia recorda que aquests sindicats «van subscriure-ho d'aquesta manera» el 24 de juliol de l'any passat.

En aquest document, s'establia que les transformacions de contractes es negociarien en el marc del XXI Conveni Col·lectiu del Personal de Terra d'Iberia, conveni que «s'està negociant amb tots els treballadors des del setembre del 2018».